Турция прие закон, според които милиони бездомни кучета ще бъдат настанени в приюти въпреки протестите на любителите на животни и критиките от страна на основната опозиционна партия, която обеща да оспори законодателството в съда, предаде "Ройтерс".

Според мнозина законът, изготвен от управляващата партия на президента Реджеп Ердоган и приет с 275 гласа "за" и 224 "против", ще доведе до приспиването на голям брой кучета.

Турция има около 4 милиона бездомни кучета и поддръжниците на закона изразиха опасения за нападения, пътни инциденти и бяс. Според новите правила всички кучета, които показват агресивно поведение или имат нелечими заболявания, ще бъдат умъртвявани.

От своя страна активистите за правата на животните призоваха за засилване на кампаниите за кастрация, а опозиционната Републиканска народна партия заяви, че ще обжалва законодателството в Конституционния съд.

Със закон Турция прибира уличните кучета в приюти

Със закон Турция прибира уличните кучета в приюти

Много защитници на животните са против предложените мерки

"Законопроектът е очевидно противоконституционен и не защитава правото на живот", каза лидерът на опозицията Озгур Йозел след приемането на закона и добави, че общините имат ограничени ресурси, за да се справят със задачата да изведат толкова много кучета от улиците.

"Ние ще направим повече от това, което се изисква от нас по отношение на изграждането на повече приюти, ваксинации, кастрации и осиновяване, но не е възможно да изпълним напълно тази тежест с властта, която имат общините", добави още той.

В момента в страната има 322 приюта за животни с капацитет за 105 000 кучета, което е много по-малко от необходимото, за да се закръгли броят на бездомните кучета.

Законът изисква всички общини да изразходват най-малко 0,3% от годишния си бюджет за услуги за рехабилитация на животни и изграждане или модернизиране на приюти, въпреки че ще им бъде даден срок до 2028 г. да направят това.

Хиляди хора излязоха по улиците през последните няколко седмици, за да протестират срещу закона, като имаше сблъсъци с полицията и носеха транспаранти, включващи лозунги като "Не можете да ги убиете" и "Върнете си закона".

Жителите на турските градове често се грижат за уличните животни, поставяйки им импровизирани убежища, храна и вода. Според проучване по-малко от 3% от хората подкрепят оставянето им, докато почти 80% са за настаняването на кучета в приюти.

Великобритания забранява отглеждането на кучета порода американско були

Великобритания забранява отглеждането на кучета порода американско були

До забраната се стига след нападение над човек с фатален край в Уолсол