Екип от международни учени, наблюдаващи звезда в Млечния път, за първи път потвърди прогнозите на Айнщайн за това, което се случва с движението на звезда, преминаваща близо до свръхмасивна черна дупка.

100-годишната обща теория за относителността на Айнщайн прогнозира, че светлината от звездите ще бъде разтеглена до по-големи дължини на вълните от екстремното гравитационно поле на черна дупка и звездата ще изглежда по-червена, ефект, известен като гравитационно червено отместване.

"Това беше първият път, когато можехме да изпробваме директно общата теория на Айнщайн в близост до свръх масивна черна дупка", каза пред журналисти Франк Айзенхауер, старши астроном в Института Макс Планк за извънземна физика.

"По времето на Айнщайн той не можеше да мисли или да мечтае за това, което показваме днес", обяснява той. Екип от учени в Европейската южна обсерватория започва наблюдение на централната зона на Млечния път и движението на звездите близо до свръхмасивната черна дупка преди 26 години.

Черната дупка е на 26 000 светлинни години от Земята и има маса, която е 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Кадър от Swift: Среща на звезда и черна дупка

Кадър от Swift: Среща на звезда и черна дупка

Черна дупка с маса 3 милиона слънца...

Учените избират звездата S2, която с орбитата си от 16 години, ще се завърне близо до черната дупка през 2018 г.

За 20 години апаратурата им се е подобрила, така че през май 2018 г. те успяват да вземат изключително точни измервания съвместно с учени от цял свят. Скоростта на орбитата на звездата се е увеличила до повече от 25 млн. км/ч при приближаването си до черна дупка.

"Дължината на вълната на звездата се разтягаше, тъй като се опитваше да избяга от гравитационното притегляне на черна дупка, променяйки нейния външен вид от син в червен спектър", коментира Одел Страуб от Парижката обсерватория. Учените сега се надяват да наблюдават и други теории за физиката на черните дупки, допълва тя.

"Това е първата стъпка от дългия път, по който екипът върви от много години и който се надяваме да продължим през следващите години", коментира Рейнхард Гензел, ръководител на международния екип.

Откриха чудовищна черна дупка от бебешката възраст на вселената

Откриха чудовищна черна дупка от бебешката възраст на вселената

Намира се в центъра на квазар...