Българи приютиха премръзнал авантюрист от Франция, обикалящ Европа с велосипед, съобщи bTV.

25-годишният французин Александър Хагенмюлер прави документален филм колаж за аматьори музиканти в Европа. Той обикаля Стария континент с велосипед.

Александър се намирал във Варна. От там той тръгнал за Сливен в минусовите температури, но попаднал в премеждие - в Девня колелото му отказало заради студа. "Не бях планирал да идвам в този град, но стана проблем с колелото - заради студа, спирачките и скоростите отказаха и нямаше как да продължа", обясни туристът.

Премръзналият френски турист намира спасителна спирка в автосервиз в Девня. Там той разбрал и че пътищата в страната са затворени заради тежките атмосферни условия.

Собственикът на автосервиза Йордан Янев разказа, че французинът бил много скромен. "Размразихме колелото, той си натовари отново дисагите, беше готов да тръгва, казахме му, че няма как да стане, почерпихме го с домашно вино и суджук да се стопли", обяснява домакинът.

Велосипедистът споделил също, че има дневен бюджет от по 5 евро. Поради това той не можел да си позволи хотел и помолил собственика на сервиза да разпъне палатката си в сервиза за през нощта. Вместо това обаче от общината му осигурили подслон и обиколка на забележителностите в Девня. Мъжът е бил настанен в кризисния център, където получил храна от домашния социален патронаж.

Александър признал, че и друг път е прави щуротии. Той обаче обяснил, че няма проблем със студа, защото е от Елзас.

След като посрещне националния ни празник тук, приключенецът ще продължи към Румъния.