Десетилетия, а дори и векове, ще са нужни да се възстанови ледът в района на Антарктика след покачващите се глобални температури.

Това притеснение изразиха учени в ново проучване за въздействието на изменението на климата върху континента, предаде "Ройтерс".

Минималната лятна ледена покривка на континента, която миналата година падна под 2 милиона квадратни километра за първи път от началото на сателитното наблюдение през 1978 г., спадна допълнително до ново дъно през февруари, според проучване, публикувано в списание Frontiers по наука за околната среда.

"Няма бързо решение за замяната на този лед. Със сигурност ще отнеме много време, дори и да е възможно", посочи Каролайн Холмс, учен по полярния климат в British Antarctic Survey и един от съавторите на изследването.

Минимумът на морския лед тази година е с 20% по-нисък от средния за последните 40 години. Това се равнява на загуба на лед близо 10 пъти по-голяма от площта на Нова Зеландия, обясни Тим Найш, директор на Центъра за изследване на Антарктика към новозеландския университет "Виктория".

"В някои случаи се доближаваме до повратни точки, които веднъж преминати ще доведат до необратими промени с неудържими последици за бъдещите поколения", добави Найш.

Глобалното затопляне, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива, направи Антарктида по-уязвима към екстремни събития, става ясно от проучването.

Промяната на климата ще доведе до увеличаване на размера и честотата на горещи вълни, срутване на ледения шелф и намаляване на морския лед, се казва в доклада.

Точното въздействие на изменението на климата върху Антарктида и околния океан е неясно и учените се борят да измерят колко глобалното затопляне влияе върху дебелината на антарктическия лед.

Ледовете около Антарктида се стопиха до рекордно ниски нива

Ледовете около Антарктида се стопиха до рекордно ниски нива

Площта на ледената покривка около континента вече е едва 1,79 млн. кв. км