Да се издигне паметник на хан Тервел на входа на Европа, т.е. на българо-турската граница, да се преименува летище „София” на летище „Хан Тервел – София” и да се възвърне отново славата и честта на този велик български владетел.

Такава инициатива на национално и европейския ниво подема сдружение на „Пазители на българщината”. След като вчера воеводите от сдружението отчетоха над 50 положителни инициативи, подети и завършени през изминалата година, днес на пресконференция в БТА те представиха новата си инициатива, подкрепена с личното присъствие на двамата историци проф. Божидар Димитров и проф. Николай Овчаров.

Националната кампания за хан Тервел има за цел да се отдаде заслуженото, дори дължимото на този български владетел, който може да бъде определен като първия спасител на Европа от арабското нашествие. Христо Димитров от управителния съвет на сдружението промотира инициативата като национална кампания, която има за цел да излезе извън рамките на страната ни, точно по същия начин, както значението на делото на хан Тервел няма само национално измерение.

Това е български владетел, чийто дела са допринесли за имиджа и приноса на България за развитието на Европа”, заяви Димитров.

Директорът на НИМ Божидар Димитров от своя страна разясни, че хан Тервел е третият български владетел с огромно значение за държавността и развитието на европейската цивилизация.

Като основен негов принос той посочи отблъскването на арабите от Константинопол през 716-717 година, когато българските войски разгромяват и спират арабското нашествие. На практика Тервел е единственият български владетел превзел Константинопол макар и не в полза на Българската държава, посочи Божидар Димитров.

Той разтълкува действията на българския владетел като „съзнателно спасяване на цивилизацията” и осъзнат избор на владетел, който се е чувствал част от една общност, в случая християнската, тъй като според всички източници византийците по никакъв начин не са очаквали през 716-717 година помощ от българите.

Божидар Димитров разказа още, че има основания да се смята и че хан Тервел е първият български владетел, който е християнин, тъй като е бил удостоен с титлата „кесар” още през 705 година – титла, която получават само християни. Хан Тервел е и първият български светец, канонизиран според сведенията през 722 година.

Хан Тервел е светец и покровител на Европа”, заяви Божидар Димитров като със съжаление допълва, че именно това е забравено от българите, а и от европейците. За почитта, с която е удостояван Тервел, на Европейско ниво свидетелстват редица писмени източници: Хан Тервел е герой на редица повести и пиеси в Западна Европа, а през 18 век в германия има и фестивал, който е посветен на него като покровител на Европа. За това свидетелства самия Цезар Бороний през 17 век, от когото научаваме също, че по онова време Тервел е бил назоваван светец. Именно от там родния Паисий Хилендарски взима сведението, че тази му титла, подчерта Божидар Димитров.

Неизвестно защо е забравен от нас”, заяви със съжаление Божидар Димитров, който категорично допълни, че трябва да се противопоставим и противостоим на това изтриване на националната памет.