Японска космическа сонда успешно кацна на далечен астероид, където се надява да събере проби, които да хвърлят светлина върху еволюцията на Слънчевата система, съобщава "Гардиън".

Учени от Японската агенция за космически проучвания (Jaxa), които наблюдаваха кацането от контролна зала на южния остров Танегашима аплодираха, след като сондата Hayabusa2 кацна на астероида в четвъртък сутринта местно време.

"Кацането е успешно", коментира говорителят на Jaxa Такаюки Томобе.

Това кацане е вторият път, когато сондата докосва пустия астероид като част от сложна мисия, която включва и изпращане на ровъри и роботи.

Японска сонда "бомбардира" астероида Рюгу за проби

Японска сонда "бомбардира" астероида Рюгу за проби

Пробите ще помогнат да разберем формирането на Земята в ранната Слънчева система

Мисията се надява да събере материали под повърхността на астероида, които биха могли да дадат представа за това, което слънчевата система е представлявала при раждането си преди 4,6 милиарда години. Агенцията заяви, че за пръв път сондата е взела частици от повърхността на астероида.

За да се доберат до тези важни материали, през април сондата "бомбардира" астероида Рюгу в рисков процес, който създаде кратер на повърхността на астероида и извади материал, който преди това не е бил изложен на външни влияния.

Японската космическа агенция коментира, че пробите могат да съдържат органични материали и вода.

"Това е второто кацане, но всяко кацане е предизвикателство, независимо дали е първо или второ", обяснява Юичи Цуда, ръководител на проекта Hayabusa2.

"Целият екип ще направи всичко възможно, за да можем да завършим операцията", допълва той.

Първото кацане на Hayabusa2 бе през февруари, когато за кратко се приземи на Рюгу и стреля в повърхността му с повече от 1050 km/h, за да събере частици и прах.

Второто кацане изисква специална подготовка, защото всякакви проблеми можеха да означават, че сондата ще изгуби скъпоценните материали, събрани по време на първото кацане.

Сондата започва спускането си в сряда от обичайното си неподвижно положение на 20 км над астероида и после докосва целевата зона, разположена на около 20 метра от центъра на изкуствено създадения кратер.

Снимка на кратера, взета от камерата на Hayabusa2, показа, че части от повърхността на астероида са покрити с материали, които "очевидно са различни" от останалата повърхност, коментира ръководителят на мисията Макото Йошикава. "Наистина очаквам с нетърпение да анализираме тези материали."

"Бихме могли спокойно да кажем, че край кратера има крайно атрактивни материали", допълва Цуда.

Сондата ще се върне на Земята следващата година, когато учените се надяват да научат повече за историята на Слънчевата система и дори за произхода на живота от взетите проби.

С размерите на голям хладилник и захранван от слънчеви панели, Hayabusa2 е наследник на първия изследовател на астероиди на Jaxa - Hayabusa, японската дума за сокол.

Първата сонда се връща с проби от прах от по-малък астероид с форма на картоф през 2010 г., въпреки разнообразните проблеми по време на епичната си седемгодишна одисея е приветствана като научен триумф.

Снимките на Hayabusa2 на Рюгу (което означава "Драконов дворец" на японски и се отнася до замък в дъното на океана в древна японска приказка) показват, че астероидът има груба повърхност, пълна с камъни.

Мисията Hayabusa2 стартира през декември 2014 г. и струва около 270 млн. долара. Тя достигна своето стационарно положение над Рюгу през юни миналата година, след като пропътува 3,2 милиарда километра по елипсовидна орбита около слънцето повече от три години, според информационната агенция "Киодо".

Ако останалата част от историческата му мисия мине по план, Hayabusa2 ще се приземи в Уомера, Южна Австралия, в края на 2020 година.

Япония успешно се приземи на астероида Рюгу

Япония успешно се приземи на астероида Рюгу

Сондата ще изстреля куршум на астероида