С две представления - "Процесът против богомилите" и "Духът на поета" Народният театър "Иван Вазов" ще отбележи 80-годишния юбилей на Стефан Цанев.

Големият ни драматург, поет и писател навърши кръглата годишнина през август 2016 година, но сега в два поредни дни първата ни сцена ще му отдаде чест с постановки по негови текстове.

На 10 януари, след края на "Процесът против богомилите", големият драматург и поет ще бъде удостоен с най-високото отличие на Министерство на културата - наградата "Златен век".

"Процесът против богомилите" е най-съдбовната моя творба. Тя предопредели живота ми. Пишейки за еретиците, аз станах еретик. Еретик във всякаквия смисъл на тази дума. И смирено понасям произтичащите от това последици", казва Стефан Цанев за творбата си.

Спектакълът е режисиран от Маргарита Младенова и в него участват Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Йосиф Шамли и др.

"Духът на поета", също по текст на Стефан Цанев и режисиран от Маргарита Младенова, пък ще отбележи на 11 януари 100-но представление. В него участват Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов.

И в двата дни преди началото на спектаклите Стефан Цанев ще раздава автографи на свои книги.