Това ще бъдат най-важните избори за Европейски парламент (ЕП) от десетилетия. Това заяви директорът на дирекция "Комуникации" и говорител на ЕП Джуаме Дук по време на семинар в европарламента в Брюксел, свързан с бюджета на ЕС и предложението на ЕК за многогодишната финансова рамка 2021 - 2027 година.

Предизвикателствата пред ЕС този път са много. До голяма степен бъдещето на Съюза зависи от вота на гражданите на ЕС, поради което е изключително важно те да бъдат информирани и да гласуват, посочи Дук пред журналистите.
Той призова именно представителите на различните медии да бъдат обективни в мисията си да информират колкото може повече от всичките 500 милиона граждани на ЕС, особено в контекста на разпространението на фалшиви новини и дезинформация онлайн.

Брюксел окончателно прие решение за състава на ЕП след Брекзит

Брюксел окончателно прие решение за състава на ЕП след Брекзит

Новият състав на законодателния орган ще бъде намален от 751 на 705 депутати

По думите на говорителя на ЕП евровотът, който ще се проведе между 23 и 26 май 2019 година, е от изключително значение поради няколко причини. Една от най-важните такива - това ще бъдат първите избори за европарамент след излизането на Великобритания на ЕС, въпреки събитията от последните седмици, които могат да наклонят везните в другата посока, както Дук се изяви.

Освен това този евровот ще бъде първият след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, акцентира отново Дук и допълни - това ще са и първите избори за ЕП, след като се случиха много международни събития с държави като Русия, Турция, Близкия Изток и други.

4 партии изпращат евродепутати, ако евровотът беше днес

4 партии изпращат евродепутати, ако евровотът беше днес

30% от българите няма да гласуват на предсрочни парламентарни избори

Като друга причина за важността на тазгодишния евровот Дук посочи това, че ЕС се намира в парадоксална ситуация - в много от различните държави членки мнозинството се противопоставя на задълбочаването на интеграционните процеси.

"Тази година изборите ще бъдат и много интересни, защото ще има истинска битка между тези, които подкрепят задълбочаването на европейската интеграция, и тези, които искат да спрат тези процеси. Те не са за излизане от ЕС, след като видяха какво се случва около Брекзит, но не искат повече евроинтеграция", каза Дук.

Той акцентира и върху предизвикателствата, пред които ще бъдат изправени гражданите на ЕС в контекста на разпространението на фалшиви новини. По думите му това вече е много мащабен проблем и стои на дневен ред постоянно през последните месеци и години.

Говорителят на ЕК завърши с това, че не е важно само кой ще събере мнозинство в ЕП, а от това зависи и кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия (ЕК).

60% от българите не очакват честни и свободни избори

60% от българите не очакват честни и свободни избори

Българите са двойно по-скептични за изборите на ЕП от средното за Европа