Да се преосмисли споразумението с Турция, настоя българският вицепрезидент Илияна Йотова.
Тя поиска амбициозна и ползотворна дискусия за Бялата книга на Юнкер по време на дискусия под наслов "60 години след Рим: Да изградим заедно европейската демокрация", организирана от Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти, съвместно с Информационното бюро на ЕП в България. Дискусията има за цел да отбележи шейсетата годишнина от подписването на Римските договори и да допринесе към дебата за бъдещето на Европа.

В последните 10 години темата за развитието на ЕС отстъпила, по мнението на Йотова. Някак се загуби общата визия, смята тя. Общностното мислене остана някак назад, но Бялата книга на Юнкер поне давала тема за разговор, подчерта вицепрезидентът.

Сигурността най-много тревожела гражданите на континента, а хората се страхуват от неконтролируемата миграция, подчерта Илияна Йотова. Според нея редица европейски политики не проработили, както споразумението за квотно разпределение на мигранти и споразумението с Турция.
Очевидно се нуждаем от цялостна нова политика за миграция и убежище, посочи вицепрезидентът и категорично заяви, че споразумението с Турция трябва да бъде преосмислено.

По мнението й липсва комуникация между европейските граждани и институциите на ЕС.

Днес Европа е залята от огромни вълни на ксенофобия, популизъм, екстремизъм и тук като че ли европейският отговор е много слаб, изтъкна вицепрезидентът. Йотова прогнозира промяна в Лисабонския договор.

Евродепутатът от ЕНП Ева Майдел постави акцент върху важността на дебата за бъдещето на Европа. Предизвикателството е как да се обясни Европа на гражданите. Много хора не разбират Европа, обясни Майдел, според която Европа трябва да е убеждение.

Европа се нуждае от визия. На глобалните кризи трябва да търсим глобалните отговори заедно, убедена е българският представител в ЕП. Майдел призова България да бъде готова със свои предложения за бъдещето на Европа.

Страната ни, според Майдел, трябва да участва в общата отбрана, да работи за влизане в Еврозоната и европейския енергиен съюз.

53% от българите вярват на европейските институции, според изследване на Евробарометър. 39% обаче смятат, че техният глас се чува на национално ниво. Нужна ни е ясна визия и стратегия, по мнението на Майдел.

Евродепутатът Светослав Малинов на свой ред изтъкна, че има недоверие в Европейския съюз. ЕС е проект на елити, смята той. Според него често демократичните процеси раждат тежки националистически конфликти. Не бива да влизаме в капана за дефицита на демократичния процес, призова Малинов.

Как да обясним Европа, попита той. Огромната част от постиженията на ЕС не могат да бъдат гласувани от мнозинства в националните държави, посочи още евродепутатът и призова да не се водят битки, които предварително са загубени.

Малинов призна, че вече има Европа на различни скорости. Той изказа обаче и притеснението си от капацитета на страната ни да извърши онези реформи, които да я приближат до първите скорости.

България трябва да бъде част от колкото се може по-стабилен и единен съюз, категоричен е българският евродепутат.

Бившият външен и социален министър Ивайло Калфин е доволен, че ЕК е представила Бялата книга, защото с нея започва дебатът за бъдещето на ЕС.

Според Калфин в ЕС има различни проблеми, като миграцията е един от тези проблеми. Еврозоната също е проблем пред ЕС - какво се случва с нея след финансовата криза. Промените са неизбежни, подчерта Калфин и посочи, че все повече се говори са парламент в рамките на Еврозоната.

Калфин бе категоричен, че България трябва да участва активно в промяната: "Трябва да имаме собствена визия за Европа."