Против отпадане на американските визи за България се обяви евродепутатът Николай Бареков. Това стана по време на дебат в Европейския парламент във връзка с това дали трябва Европейската комисия да върне временно визите за гражданите на САЩ заради отказа на Вашингтон да предостави безвизов достъп за гражданите на пет държави от Съюза - България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

Според Бареков ако това се случи, последствията за държавата щели да бъдат катастрофални. Решаването на визовия проблем между България и САЩ трябва да остане приоритет и на двете държави, смята евродепутатът.

За да аргументира позицията си, Бареков изтъкна три основни причини. Най-големите му опасения са, че при падане на визите, България щяла да загуби своя млад интелектуален потенциал, като само за месеци страната ни щяла да опустее вследствие запътилите се към САЩ тълпи от българи.

Европа може да върне визите за американци заради България

Европа може да върне визите за американци заради България

Законодателството на ЕС изисква да се затегне входният режим

Като друга основна причина за позицията си той изтъкна съществуващия риск за износ на криминален бизнес от България към САЩ. По думите му, подобен експорт към страни извън ЕС у нас вече бил утвърдена практика. 

Резолюцията за визовата реципрочност със САЩ, която пряко засяга България, ще бъде гласувана от законодателния орган днес по време на пленарната сесия на Европейския парламент.