Страните ни доказаха, че могат да бъдат "кормилото на Европейския съюз". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия "Заедно за Европа" във Варшава по повод 15-годишнината от началото на голямото разширяване* на Европейския съюз.

Държавните и правителствени ръководители на страните членки, приети след 2004 година в Европейския съюз, провеждат среща на високо равнище във Варшава, инициирана от министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки.

Пред участниците в Полша Борисов подчерта, че страната ни ще продължи да работи прозрачно и отговорно за бъдещето на европейските граждани и за осъществяването на общите политики на ЕС - икономически растеж, социално сближаване и перспектива за младите хора, сигурност и стабилност, развитие на цифровата икономика.

"Ключовата дума и днес е "сигурност". Без сигурност и стабилност европейските ценности са трудни защитими", заяви в изказването си българският премиер, цитиран от прессъобщение на Министерски съвет.

По думите му България изпълнява отлично задачата си по опазването на границата на ЕС. Борисов изтъкна още, че България ще продължава да отстоява категоричната си позиция за солидарно разпределение на тежестта и допълни, че никоя държава членка не трябва да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията.

"Шенген е едно постижение, което трябва да съхраним. Бъдещето му трябва да бъде символ на обединена и единна Европа", каза Борисов, допълвайки, че членството на България в Шенген остава топ приоритет за страната.

Борисов не пропусна и темата за Западните Балкани. Според него ЕС няма да бъде завършен проект, ако тези страни не бъдат приобщени.

"Всяка от нашите държави даде своя принос. България вложи цялата си енергия, за да постигне напредък в тази област по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС. Удовлетворени сме и от факта, че настоящото Румънско председателство и бъдещото на Хърватия ще продължат осъществяването на този приоритет", коментира премиерът.

Борисов изтъкна и необходимостта от запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика, включително осигуряване на адекватното им финансиране от бюджета на ЕС.

Според премиера ни ЕС има голяма нуждата от изграждането на Цифровия пазар и развитието на иновациите и високите технологии. Това щяло да допринесат за по-високата конкурентоспособност на ЕС.

Пред участниците в сесията Борисов подчерта и стратегическото значение на Енергийния съюз, включително ускоряването на работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки.

След срещата се очаква лидерите да излязат с обща декларация за обединението на Европа.

* През 2004 година част от ЕС стават Чехия, Унгария, Полша, Кипър, Естония, Латвия, Литва, Малта, Словакия и Словения. Това е най-голямото разширяване на ЕС досега, наричано още "Петото разширяване". Въпреки че България и Румъния стават членки на ЕС през 2007 година, двете страни също се водят част от Петото разширяване на ЕС.