Брекзит е сигнал за състоянието на ЕС, доверието в ЕС и гражданите на ЕС. Това заяви евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Саджат Карим.

Той се срещна с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и българския си колега Илхан Кючук.

"Брекзит е повод да се замислим върху основните теми и посоката на развитие на ЕС. Очакваме да разберем какъв ще бъде крайният резултат и какъв модел ще се оформи", коментира той. Евродепутатът Саджат Карим изрази своята готовност за сътрудничество и задълбочаване на партньорството между Великобритания и България въпреки напускането им на ЕС.

Брекзит е проблем, който трябва да се разреши с пресичане на партийните граници в името на обединена Европа и гражданите на Европа, подчерта Карим.

Борбата ни с евроскиптиците не е приключила, защото за нас демокрацията е процес, а не събитие, каза евродепутатът.

"Брекзит е процес върху цялото, който влияе на страните-членки и страните-членки поотделно влияят на общото цяло. Процесът не е едностранен. Тази тема не може да се затвори в отделните партии", сподели Карадайъ по време на срещата.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ представи политическата ситуация в страната и изрази своите опасения относно участието на националистите в управлението. Включването им във властта е лош знак за обществото, вследствие на което омразата, противопоставянето и агресията станаха нещо нормално, заяви Карадайъ.

Движението за права и свободи ще направи всичко необходимо за изключването им от управлението. Защото толерантността, мирът, заедността и съвместно съжителство нямат алтернатива, заключи председателят на ДПС.