Страните членки на Европейския съюз трябва да задържат мигранти, на които не им се разглеждат молби за убежище, за да не допускат те да избягат преди да бъдат депортирани. За това настоя еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от "Ройтерс".

Европейският съюз се опитва да ограничи имиграцията, след като около 1,6 млн. мигранти и бежанци се добраха до неговите брегове през Средиземноморието в периода между 2014 и 2016 г. Той се опитва да попречи на нови хора да идват и депортира повече.

"Нивата на връщане (на мигранти) трябва да се подобрят", изтъкна Аврамопулос при представянето на новите предложения на Европейската комисия за увеличаване на депортациите.

"Страните членки трябва също така да се възползват от възможността да арестуват мигранти, ако е налице опасност от укриване и за достатъчно дълъг период, за да може да се завърши процедурата по връщане и реадмисия", изтъкна еврокомисарят.

Комисията посочи, че предложенията идентифицират областите, в които страните членки биха могли да променят настоящите си практики за оптимизиране на преместванията в съответствие със съществуващите закони, които се прилагат по различен начин в различни страни.

Европейската комисия отбеляза, че страните членки трябва да обмислят по-дълги периоди за задържане до 18 месеца, въпреки че Аврамопулос добави, че това трябва да бъде само опция в случаите, когато "мигранти не са оказали съдействие" или "има опасност от укриване".