Момчил Неков ще е съдокладчик по доклада "Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС". Той е избран от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, съобщават от кабинета му.

От кабинета на евродепутата уточняват, че ангажиментът е много отговорен, защото когато докладът бъде приет, той ще стане официален документ на европейската институция.

Неков не е избран случайно за докладчик, тъй като от началото на мандата си той отстоява интересите на българските пчелари и работи в тяхна защита.

Със съдействието на Момчил Неков преди месец бе организирана среща относно проблемите с използването на тровещите пчелите неоникотиноидни пестициди. В срещата участваха представители на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), министърът на устойчивото развитие, околната среда и климатичните промени в Малта Хосе Херера и министърът на земеделието и рибарството Родерик Галдес.

От офиса на евродепутата напомнят, че той многократно е подкрепял кампанията Let it bees, част от която е Фондация за околна среда и земеделие.

Евродепутатът Момчил Неков коментира, че от общуването си с пчелари знае, че добивите на мед в цялата страна намаляват. Пестицидите са един от редицата фактори, които влияят върху здравето на пчелите.

Момчил Неков подкрепя искането на забрана за неоникотиноидите. По думите му близо 40% е средната смъртност на пчелите в страната, което е повече от обезпокоително. На места е регистрирана дори 100% смъртност.

Евродепутатът е категоричен, че не бива в стремежа за огромен добив на жито да се рискуват пчелите. Той подчерта, че двата отрасъла са еднакво важни и трябва да се търси балансирано решение.

След избирането му за докладчик по темата, Момчил Неков заяви, че проблемите пред българските и европейските пчелари са много и са специфични. Той изтъкна, че работата по доклада е повече от отговорна. Евродепутатът ще разчита на активната подкрепа от самите производители, за да се очертаят най-точните решения, с които да се защити и подпомогне развитието на пчеларството.

От кабинета на евродепутата припомнят още, че в началото на годината той се противопостави на предложението на Еврокомисията за увеличаване на квотите за безмитен внос на пчелен мед от Украйна. Той предложи да останат непроменени. Тогава Момчил Неков коментира, че Украйна е страна съсед на Европейския съюз и добрите съседски отношения на Съюза играят важна роля. Същевременно обаче, той е на мнение, че приоритет в политика им трябва да остане създаването и поддържането на добри условия за европейските земеделци.