Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи Бяла книга пред Европейския парламент с варианти за обединение на съюза щом Великобритания задейства процедурата за напускане на ЕС. Това заяви говорителят на Комисията Маргаритис Схинас, цитиран от Ройтерс.

Юнкер иска някои държави да участват в по-ускорено и по-задълбочено сътрудничество, като не е задължително всички държави да следват този път, но тази идея се възприема с тревога от някои държави, особено от по-бедните страни в Източна Европа, тъй като по-богатите страни могат да използват Брекзит като претекст за намаляване на евросубсидиите.

Говорителят на Комисията уточни, че Юнкер ще се яви пред ЕП в сряда следобед, за да представи Бялата книга, а днес ще се проведе специална среща между комисарите.

Предлагайки четири или пет практически "пътеки за обединение" или "алтернативни начини за сътрудничество между 27-те", представители на ЕС заявиха, че Юнкер цели да предостави на лидерите на 27-те държави повече варианти за започване обсъждането им на среща на върха в Рим на 25 март, когато ще бъдат отбелязани 60 г. от основаването на съюза.

"След Рим ние искаме да започне обществен дебат по тези варианти (...) това трябва да се отнася за хората и ние се надяваме, че лидерите ще поставят началото на такъв процес", поясни Схинас на редовния брифинг.