Около 10 години след присъединяването на България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия в ЕС властите в САЩ все още изискват визи за допускането на техни граждани на своя територия.

В четвъртък Парламентът ще гласува резолюция, в която може да прикани Комисията да наложи визи за американските граждани, докато въпросът не се реши.

По силата на Механизъм за реципрочност, който влезе в сила през 2014 г. , Еврокомисията трябва да наложи временни визи на гражданите на държави, които не прилагат същите условия за пътуване на европейските граждани, от каквито се ползват те.

Предложението за въвеждане на двугодишен визов режим със САЩ трябваше да бъде направено от Европейската комисия през април, но тя изполва различни процедури, за да не го стори. Сред тях са и трите доклада по въпроса, публикувани от април насам.

Според Брюксел "временното спиране на безвизовия режим със САЩ, освен неблагоприятно въздействие върху гражданите и трудности при прилагането, ще има значителни отрицателни последици в политическите и дипломатически отношения, търговията, туризма и икономиката на ЕС".

Ето защо Европейската комисия няма да предложи въвеждането на визи за американски граждани, пътуващи към Европа, както изисква от нея Механизмът за реципрочност.