Евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Неджми Али е категоричен, че бюджетът за следващата година е изключително важен за осигуряването на инвестиции в стратегически сектори и устойчив растеж с цел подпомагане на икономическото сближаване и създаването на работни места, особено за младите хора.

Той бе докладчик от страна на АЛДЕ по време на заседанието на Комисията по бюджетен контрол, в което бе разгледано становище до водещата Комисия по бюджети по отношение на Бюджет 2018 на ЕС. Българският евродепутат засегна и програмите на Кохезионната политика.

"Необходимо е да се реагира адекватно на новите предизвикателства, свързани със сложната геополитическа среда - от управлението на миграцията до защитата на външните граници на ЕС и сигурността на европейските граждани. Ако бюджетът не е в състояние да осигури необходимите ресурси в тези области, изпълнението на съответните програми ще бъде много трудно", заяви Неджми Али. 

Той посочи, че програмите на кохезионна политика трябва да достигнат нормални нива на изпълнение, като забавянето им е неприемливо. "Не бихме искали отново да изпадаме в ситуацията да бъдат отлагани във времето както изпълнението, така и плащанията и свързаните с това увеличения на нередностите", заяви Неджми Али.

Акцент в доклада му бе и Общата селскостопанска политика (ОСП) и по-конкретно - насърчаването на жизнеспособно производство на храни, устойчиво управление на природните ресурси и балансирано развитие на селските райони в ЕС. В тази връзка, Неджми Али подчерта, че размерът на бюджетните кредити за поети задължения, поискани за Функция 2 на бюджета в размер на почти 60 млрд. евро, представлява увеличение от 1.7% в сравнение с нивото на бюджета за 2017 г.

"Увеличението на бюджетните кредити за плащания е в размер на 2.6%. Въпреки, че нарастването на достъпния финансов ресурс не е в достатъчно голям размер, очакваме то да се запази, за да се осигурят видими резултати от реализирането на тази важна политика", допълни евродепутатът.

"Във връзка с нестабилните селскостопански пазари и климатичните промени, в бюджета за 2018 г. е необходимо да бъде предвиден достатъчен резерв за смекчаване на последиците за населението поради нестабилността на цените на селскостопанските продукти", посочи българският представител в Европарламента.