ЕС не се стреми към труден Брекзит. Това заявява лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев в интервю за британския Канал 4. Лидерът на ПЕС коментира резултатитеот изборите във Великобритания и очакванията за развоя на преговорите за Брекзит

На въпрос за риск от евентуално забавяне на преговорите по Брекзит, Станишев отговаря, че ЕС се стреми към справедливи преговори в съответствие с правилата, които сами сме си създали и които трябва да следваме.

Резултатите от изборите очевидно ще имат отражение, защото г-жа Мей, излагайки се на политически риск, не получи сериозна подкрепа, а сега дори ще ръководи и правителство на малцинството, без ясен мандат по отношение на преговорите.

Това, признава Станишев, е "разбира се, притеснително."

Лидерът на ПЕС изказва мнение, че гласът на Лейбъристката партия, след получения забележителен резултат, ще се чува повече.

Запитан дали може да бъде търсен компромис, Станишев коментира, че правителството на Тереза Мей ще се сблъска с ясната и единна позиция на ЕС.
"Не може да има двустранни преговори с отделни страни-членки, ние имаме нашата обща позиция. Отново ще подчертая, основен приоритет е да имаме много ясно и честно решение по отношение на гражданите на Великобритания, които живеят в рамките на ЕС, и за гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания. Става въпрос за съдбите на хората. Трябва да се отнасяме отговорно към този въпрос."

"Срамно е това, което наблюдаваме като реторика при Консерваторите относно "труден" Брекзит. През последните месеци бяхме свидетели на поредния хазартен подход, както беше и по отношение на референдума. Той е резултат от вътрешно-политически причини, но демонстрира как не бива да се прави политика."