Командировани от институциите на ЕС служители ще подпомогнат провеждането на българското председателство. Това съобщават от Министерския съвет.

Кабинетът определи броя им. Целта е служители на евроинституциите да подсилят екипите в столицата и в постоянното представителство на България към ЕС със специфична експертиза в конкретни области като вътрешни работи, разширяване и преговори за членство в ЕС, околна среда, финансови услуги и данъчна политика, Обща селскостопанска политика и други.

От правителството са уверени, че експертната подкрепа ще допринесе за успешното провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС.

От "Дондуков 1" уточняват, че един служител на Генералния секретариат на Съвета на ЕС ще бъде командирован към администрацията на Министерския съвет, един служител на Европейския парламент - към състава на МВР в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, двама служители на ЕК и един на ЕП - към състава на МВнР в Постоянното ни представителство в Брюксел.

Други петима служители на ЕК ще бъдат командировани към съставите на МОСВ, МФ и МЗХ в Постоянното представителство на страната ни в Белгия.