Евродепутатът Емил Радев от ЕНП заедно с ГЕРБ влизат в битка с "вечните длъжници".

Проблемът засяга хиляди хора у нас - 600 000 са българските длъжници, срещу които има заведени искове, стана ясно от думите на евродепутата. България няма решение на проблема "вечния длъжник", недоволен е Радев, който се противопоставя на практиката дългът да се унаследява. Европейските правила дават възможност физическо лице да обяви фалит, с което да се осигури достоен живот на длъжника и семейството му. За това настоява и евродепутатът.

Евродепутатът и ГЕРБ предлагат въвеждане на 10 годишна абсолютна давност за всички борчове. Промените касаят Закона за задълженията и договорите, както и в Гражданския процесуален кодекс. В момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, при невъзможност за плащане, да започне процедура по фалит. Това от своя страна води до все по-голямо затъване на длъжниците.

В закона има въведена давност от пет и три години за различните видове дългове, но тя се прекъсва при предявяване на иск, възражение или принудително изпълнение от страна на кредитора. Със задвижването на такава процедура пък започва да тече нова давност и така може да продължава до безкрай.

Чрез въвеждането на 10-годишен срок на давност за погасяване на публични и частни задължения на физическите лица, ще се даде шанс на гражданите да започнат от нулата.

Абсолютната давност няма да отмени сегашната пет и тригодишна за отделните борчове. Според вносителите на проекта избраният 10-годишен срок няма да накърни интересите на кредиторите, защото срокът е достатъчно дълъг за събиране на дълговете.

С поправките в Гражданския кодекс се предвижда процедура, при която да се предпазят задлъжнелите от обезценена продажба на запорирано имущество, а за вещи на стойност над 5000 лв. се въвежда правилото за задължително назначаване на вещо лице. Повишава се и началната продажна цена при търговете - от сегашните 75% от стойността на 85%, а при следващи търгове цената няма да може да пада с повече от 10%.