Българският евродепутат Емил Радев иска независими, задълбочени и прозрачни научни изследвания относно влиянието на глифозата върху хората и животните.

Радев взе участие в пленарния дебат в Страсбург относно използването на глифозата. Според него въпросът за употребата на най-широко използвания в света хербицид глифозат продължава да бъде актуален, а съществуващото към момента одобрение за неговото използване трябва да изтече най-късно на 31 декември 2017 г.

Европейският парламент поиска Европейската комисия да проведе още изследвания за вредата или безопасността на масово използвания хербицид глифозат. 

"Понастоящем глифозат се използва интензивно не само в земеделието, но и за поддръжката на паркове и обществени пространства. Това означава, че на контакт с него са изложени широка гама лица - от селскостопанските работници, влизащи в пряк контакт с продукта до крайния потребител на земеделската продукция", коментира притесненията си евродепутата.

Самият продукт е силно оспорван, тъй като има съмнения, че предизвиква ракови заболявания, тежки увреждания на плода в утробата на майката, сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт и редица други негативни влияния върху здравето на хората, но и на животните.

По думите на евродепутата ясни и категорични заключения за неговата токсичност или безопасност все още липсват. От друга страна обаче продукти съдържащи глифозат се използват широко в редица държави, което на практика означава, че дори неговата употреба на територията на ЕС да бъде ограничена, влиянието му върху европейските граждани няма да бъде преустановено.

"За всички нас е изключително важно Комисията и държавите-членки да разполагат с достоверни данни относно реалното въздействие на глифозат върху здравето на хората и животните. Тези данни трябва да се основават на независими, задълбочени и прозрачни научни изследвания и проучвания", изтъкна от пленарната трибуна Емил Радев.