Днешната акция показа, че няма недосегаеми хора. За първи път се разбива такъв развъдник за кучета у нас. Това обяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, с чието съдействие бе разбит нелегален развъдник за кучета край варненското село Звездица.

Радев е сред инициаторите за създаването на зоополиция в България, съобщават от ГЕРБ.

Той е категоричен, че адекватната намеса на органите на МВР, а не само на административните звена е важна за бързото разрешаване на подобни случаи.

Нелегалният развъдник е функционирал от години край варненското село. Животните са отглеждани с цел продажба. Те са лишени от елементарни грижи и са подложени на нехуманно отношение.

Веселин Лефтеров е извършвал незаконната търговия. Той е задържан при операция на полицията и прокуратурата.

Нелегален кучкарник като концентрационен лагер разбиха край Варна

Нелегален кучкарник като концентрационен лагер разбиха край Варна

Животните са продавани и малтретирани

Емил Радев обяви, че разследването е отнело месеци. Той е получил сигнал за незаконния развъдник от неправителствената организация "Лъки Хънт Фондейшън". Евродепутатът благодари на полицията и на прокуратурата, както и на главния прокурор, който също се е запознал със случая. Радев разказа, че до развръзката се е стигнало след намесата на Цацаров и в резултат от професионално реализираната акция на Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР във Варна.

Емил Радев изтъкна, че нелегалната дейност е генерирала десетки хиляди левове месечно. Кучетата са продавани чрез няколко сайта, а парите са получавани от фирми, регистрирани на клошари.

Документите за произход на животните са били фалшифицирани. Подписите на варненски ветеринари също са били фалшифицирани. Евродепутатът подчерта, че по случая има множество установени закононарушения. Той подчерта, че от нелегалната търговия с домашни любимци се реализират огромни печалби. В целия Европейски съюз те достигат до 2 млрд. евро годишно.

В развъдника са намерени около 40 животни, чието състояние е изключително тежко. Те не са получавали никакви адекватни грижи и не са били ваксинирани. Майките, които вече са били негодни да раждат, са били убивани, а болните малки кученца - давани за храна на прасетата. Ушите и пръстите на животните са рязани без упойка, директно с клещите, Радев е категоричен, че това е недопустимо отношение към животните. Той е убеден, че не е необходима ефективна работа от страна на зоополицията.

Евродепутатът е разговарял с МВР шефа Валентин Радев за сключването на необходимите споразумения с министерствата на земеделието и околната среда и водите, което е ангажирано с контрола върху защитените видове. Емил Радев коментира, че целта е да могат да се правят съвместни проверки по примера на тези, които полицията и данъчните извършват съвместно.

Представляващата фондацията, участвала в разследването, Светлана Хънт обяви, че е получила над 400 сигнала срещу Лефтеров. Той и негови служители обаче досега са успявали да осуетят мерките срещу нелегалния развъдник.

От фондацията поемат ангажимент да се погрижат за кучетата, които са намерени в развъдника.

Ветеринарният лекар Мариета Станкова коментира, че животните са много зле, дехидратирани си, имат възпаление на очите. Газят в изпражненията си, а лапичките на някои са в кръв. Досега не съм виждала подобен концлагер за кучета, категорична е тя.

Голяма част от отглежданите кучета са продавани зад граница, по данни на фондацията. Между 500 и 6000 лв. варирала цената на животните.

По-късно от Окръжната прокуратура във Варна съобщиха, че срещу виновникът е образувано досъдебно производство за продължавано данъчно престъпление в особено големи размери и незаконна търговия с кучета. Избегнато е плащането на данъчни задължения в особено големи размери и приспадане на неследващ данъчен кредит.

Веселин Лефтеров е задържан за 24 часа. Той е изкупувал, развъждал и препродавал кучетата от неустановени породи, които продавал за породисти.

В Окръжната прокуратура във Варна се проведе брифинг с участието на окръжния прокурор Владимир Чавдаров, главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и шефа на полицията във Варна старши комисар Даниел Пашов.

На животните били оформяни неистински документи за произход, родословие и направени имунизации. Кучетата били продавани чрез интернет сайтове и доставяни чрез куриер, на който клиентът изплащал остатъка от сумата след приспадане на капаро.

Дружества, регистрирани на поставени лица, най-вече малоимотни и бездомни хора, са извършвали дейността на незаконния кучкарник. Заплащаните суми били давани на ръка и за тях не се издавали нито касови бонове, нито разписки за извършени плащания.

Претърсвания и изземвания са извършени на четири адреса - в кв. "Галата" и село Звездица, като и на четири автомобила, използвани за доставката на четириногите.

Открити са 67 кучета. Провежда се и разследване за проявена жестокост към отглежданите кучета.