В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост евродепутатът Владимир Уручев връчи награди за високи постижения на педагози, ученици и колективи в областта на образованието и културата във Враца. Учредената от Уручев награда е по повод 10-годишнината от членството на България в Европейския съюз и с почит към просветните и културните дейци.

"Днес е много специален ден - площадите в цяла България са изпълнени с деца и техните родители, с учители, с граждани, за да отдадем заслуженото внимание на хората на просветата и хората на културата. Ние, българите, имаме с какво да се гордеем - нашата славянска писменост не само ни е формирала като народ, дала е култура, наследие за европейските страни. Тя ни е изградила, за да можем днес да заемаме достойното си място в Европейския съюз", изтъкна Уручев.

Българският евродепутат припомни, че днес всички документи се превеждат официално на български език и се изписват с кирилица. Владимир Уручев изтъкна като изключително важен факта, че българите сме заели достойно и равнопоставено място сред европейските народи, но бе категоричен, че по-важното е да се преклоним пред хората, които са посветени на образованието и култура в нашата страна.

Владимир Уручев връчи награди в областта на образованието и културата:

"Екип на годината" в системата на предучилищното образование: Подготвителна група "Слънчице" от детска градина "Дъга" - град Враца.

"Колектив на годината" в системата на средното образование: Средно училище "Козма Тричков" - град Враца.

"Учител на годината" в системата на предучилищното образование: Миглена Димитрова Стоянова - старши учител по география и икономика в Средно училище "Васил Кънчов" - Враца.

"Ученик на годината": Калина Ивайлова Лалкова от ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца.

"Най-добър млад учител": Мартин Руменов Стойчевски - ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца.

"Формация на годината": Детски танцов състав "Радост" при ЦПЛР "Център за работа с деца" - Враца

Тържественото честване започна с празнично шествие от площад "Македония" с 24-метров трибагреник. То бе съпроводен от учители, ученици, жители на града, кмета на Община Враца Калин Каменов, евродепутата Владимир Уручев, народния представител Петя Аврамова, областния управител Малина Николова, председателя на Общински съвет Румен Антов, зам.-кмета Петя Долапчиева, секретаря на общината Нина Дакева, общински съветници и културни дейци.

В празничния ден бяха връчени традиционните награди на кмета в областта на образованието и културата. Тази година бяха отличени 22 учители, ученици, колективи и творчески състави.

В словото си кметът на община Враца Калин Каменов посочи 24 май като един от най-българските празници. "Празник, който ни дава истинското право и повод да се гордеем, защото солунските братя Кирил и Методий са дали писменост на милиони хора по света. Затова Ви призовавам, скъпи учители и родители, бъдете коректив. Помагайте и напътствайте най-малките и младите да пазят писмеността. Нека я опазим такава, каквото са я искали нашите възрожденци."

Калин Каменов призова най-малките да отделят повече време за книги, да бъдат четящи и можещи, така че в утрешния ден, когато пораснат, да станат истински пазители на българското слово, писменост и духовност.

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужи негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

Венци и цветя в знак на преклонение бяха поднесени пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

В тържествената програма участие взеха: Детски танцов състав "Радост" към ЦПЛР "Център за работа с деца", Духов оркестър при НЧ "Развитие" и Средношколски хор при СУ "Отец Паисий".