Проектът "Европейски приятели" (Eurofriends) ще представя България на общоевропейския конкурс за наградата "Карл Велики" за младежи за 2017 г., съобщиха от българското председателство на Еврокомисията.

Българското национално жури избра проекта, осъществен от Елин Трайчев, Мелиса Шерифова и Стефани Хаджиминчева, за национален победител на десетото ежегодно издание на наградата.

Eurofriends представлява дигитална платформа. Нейната цел е да обедини европейските граждани и да улесни обмена на опит и впечатления за културата и живота в страните от ЕС.

Българското жури, избрало проекта, е съставено от членовете на Европейския парламент Мария Габриел (ЕНП) и Ангел Джамбазки (ЕКР), и Илина Мутафчиева от Национален Младежки Форум. Те избраха Eurofriends между 5 проекта в сериозна конкуренция.

Членовете на журито бяха единодушни, че проектът в най-голяма степен отговаря на целите и критериите на наградата, вземайки предвид неговия потенциал и добавена стойност.

През 2016 г. национален победител за България беше проектът "Нощта на седемте антени" (Night of the Seven Antennae) на AEGEE София.

Създателите на платформата "Европейски приятели" (Eurofriends) - Елин Трайчев, Мелиса Шерифова и Стефани Хаджиминчева, предвиждат провеждане на интервюта с хора, живели или все още живеещи в други страни членки. Те ще предоставят възможност за споделяне на лични преживявания за образователната система, бюрокрацията и културата в тези страни.

По този начин те се надяват да помогнат на хората, решили да учат, работят и живеят в страна на Европейския съюз да се адаптират по-лесно към новата среда, но също така да осъзнаят колко много общи ценности споделят различните народи в Съюза.

Европейска младежка награда "Карл Велики" за младежи се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда "Карл Велики". Тя се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години.

Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света; да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.

Европейско жури, съставено от трима членове на Европейския парламент, председателя на Европейския парламент и четирима представители от Фондацията за международната награда "Карл Велики", ще изберат до 11 април 2017 г. победителя измежду предложените от националните журита 28 проекта.

Наградата за най-добър проект е 7 500 евро, втората награда е 5 000 евро и третата награда е 2 500 евро. Представителите на 28-те избрани национални проекти ще бъдат поканени на церемонията по връчване на наградите в гр. Аахен, Германия на 23 май 2017 г. Подробности могат да бъдат намерени на сайта на наградата http://www.charlemagneyouthprize.eu.

Победител през 2016 г. е Италианският проект InteGREAT за интеграция на бежанци. Наградата бе връчена в Аахен на 3 май 2016 г. Втората награда м.г. отиде при създателите на мобилна игра за Карл Велики, а трета награда бе присъдена на проекта за международна конференция за разискване на бъдещето на ЕС.