Младите хора показват как изглежда Европа през очите им. Столичният кмет Йорданка Фандъкова откри фотографската изложба "Това е моята Европа", разположена в градинката пред Народния театър.

"Когато говорим за ЕС, си представяме големите инфраструктурни проекти, но тази изложба ни извежда към ценностите, свързани с чувството за свобода, заедност и искрените преживявания", заяви Фандъкова.

Тя е доволна, че фотографиите показват голям интерес към милтикултурната Европа и младите хора виждат в различията богатство.

Йорданка Фандъкова изтъкна, че има огромен брой снимки от България. Столичната община финансира проекти, насочени към развитието на гражданското общество и темата "Европа".

На откриването на изложбата присъства и евродепутатът Момчил Неков.

Пред гостите Фандъкова изтъкна, че за България е много важно, че е част от европейското семейство. Тя изрази радостта си, че изложбата се открива в навечерието на Деня на Европа. Йорданка Фандъкова отчете голям интерес, тъй като над 300 000 млади хора са изпратили повече от 1200 свои снимки за участие във фотоконкурса.

Столичният кмет коментира, че е хубаво да видим как изглежда Европа и как са я почувствали младите българи, за да разберем какво означава да сме част от Европа.

19-годишната Марияна Минчева от Карнобат получи първата награда - самолетен билет до Брюксел. Победителката в конкурса ще може да разгледа белгийската столица и да посети централата на Европейския парламент. Тя ще има възможност също да се срещне и с наши евродепутати.

Марияна Минчева спечели журито с чернобяла снимка на пловдивското Небет тепе. Тя сподели, че много се вълнува, че ще ходи в Брюксел и призна, че това ще бъде първото й пътуване в чужбина. Победителката в конкурса е категорична, че ще гласува на следващите евроизбори, защото трябва да се използва правото на глас.

Спечелилият наградата на публиката 17-годишен Радослав Свирецов от Бургас и класираната на второ място от журито 26-годишна Виктория Самокварева от Казанлък получиха дигитални фотоапарати.

Връчвайки наградата на Радослав, евродепутатът Момчил Неков заяви, че в Европа има две енергии: съзидателна - като тази изложба, която трябва да продължи да се развива, и разрушителна - водеща до войни и размирици.

Ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент у нас Теодор Стойчев връчи наградата на Виктория.

Третото място в конкурса спечели 26-годишната Йоана Такова от Перник. Наградата й е професионален курс по фотография.