Евроскептикът Найджъл Фараж призова евродепутатите да поканят американския президент Доналд Тръмп в Европейския парламент, съобщава "Политико".

"Всички тук казваме, че сме демократи. Добре, имаме шанс да го докажем: Нека поканим президента Тръмп да дойде в този Европейски парламент", призова Фараж.

Според него трябва да има "открит диалог с новоизбрания най-влиятелен човек на света". Той добави, че евродепутатите биха били "антидемократични фанатици", ако отхвърлят идеята.

Фараж два пъти се срещна с Тръмп от избирането му за президент на САЩ през ноември 2016 година. Милиардерът дори смята, че Фараж е добър избор за посланик на Великобритания в САЩ.

Повече от 1,6 милиона британци са се присъединили към онлайн петиция за предотвратяване възможността Тръмп да се срещне с британската кралица. Премиерът на Великобритания Тереза Мей покани американския държавен глава на държавна визита.

Междувременно проучване на YouGov показва, че 49% от британците подкрепят предложената на Тръмп държавна визита, докато 36% искат да бъде отменена.