Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент отново подкрепи България за отпадане на американските визи

Членовете на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент приеха с 34 гласа "за" резолюция в подкрепа на България и още четири страни членки по отношение на визите за САЩ.

Не покриваме всички изисквания за падане на визите за САЩ

Не покриваме всички изисквания за падане на визите за САЩ

Обясни генералният консул на страната в София

В резолюцията се казва, че т. нар. визова реципрочност - правило в европейското законодателство, според което европейските граждани трябва да се ползват от същите условия на визов режим, когато пътуват към трета държава, както гражданите на тази трета държава, когато пътуват към Европейския съюз, е един от критериите за определяне на визовата политика на ЕС.

Имайки предвид, че все още гражданите на пет страни членки на ЕС, сред които България, имат нужда от визи за пътуване към САЩ, въпреки че американските граждани пътуват към ЕС без визи, в резолюцията се настоява ЕК да спази многократно отлаганото си законовото задължение и да излезе с предложение за делегиран акт най-късно два месеца след приемането на резолюцията. Този акт трябва да предложи премахването на САЩ от списъка на държавите, които се ползват с безвизово пътуване към ЕС, и трябва да бъде обсъден от Европейския парламент и Съвета, преди да бъде окончателно приет.

През 2013 г. беше приет нов механизъм за реципрочност на визовата политика, който има за цел да гарантира повече солидарност с всички държави-членки, особено в случаи на постоянна липса на реципрочност.

Тази реципрочност се изразява в следното: ЕС да въведе визов режим за трети страни, които нямат безвизов режим с някоя държава-член, въпреки че целият ЕС има безвизов режим с дадените трети страни.