За първи път мнозинство в Европейския парламент гласува в подкрепа на започването на процедура срещу правителството на Унгария съгласно член 7, параграф 1 от Лисабонския договор. Член 7.1 може да бъде активиран, когато е налице опасност от сериозно нарушение от страна на страна членка на основните ценности на Европейския съюз. Разпоредбата предвижда като крайна мярка лишаването от глас в Европейския съвет. 

ЕС заплаши Полша и Унгария за бежанците

ЕС заплаши Полша и Унгария за бежанците

Eвpoпeйcĸият cъд щe oбcъди зaĸoннocттa нa eмигpaнтcĸитe ĸвoти

Резолюцията беше приета с 393 гласа "за" срещу 221 "против", с 64 "въздържал се".

Резолюцията няма обвързващ характер и този механизъм може да задейства само комисията "Юнкер", а тя не намира юридически основания за това.

Според подкрепилите текста евродепутати обаче, дискусията с унгарския премиер Орбан миналия месец в Европейския парламент не е била убедителна. Те смятат, че Унгария е сериозент тест за демокрацията в ЕС и законите срещу бежанците, неправителствените организации и Централноевропейския университет в Будапеща са достатъчна причина за задействането на член 7-ми.

След гласуването лидерът на групата на социалистите и демократите в Европарламента Джани Питела заяви: "Ние имаме задължението да направим нещо относно нелибералната тенденция, наложена от Орбан в Унгария. Времето на думите и увъртането приключи. В продължение на седем години Орбан ерозира основите на демокрацията в Унгария и атакува основните свободи на унгарските граждани. Ето защо днес Европейският парламент подкрепи нашата резолюция, призоваваща за активирането на член 7.1.

Групата на Европейската народна партия и нейният лидер Манфред Вебер направиха всичко възможно да подкопаят днешното гласуване и да защитят Орбан. Обаче парламентът, в това число мнозина смели членове на Европейската народна партия, изпратиха ясно послание: това трябва да спре! Ние няма да позволим европейските ценности да бъдат компрометирани повече. Сега ще започнем официалния процес на задействане на член 7.1 в Европейския парламент."

ЕС наруши закона с мигрантските квоти, атакува Унгария в евросъда

ЕС наруши закона с мигрантските квоти, атакува Унгария в евросъда

Унгария и Словакия искат отмяна на решението на Европейската комисия

Във вторник Европейската комисия също призова Унгария, заедно с Полша и Австрия, да изпълнят задълженията си, свързани с разселването на бежанци, пристигнали в Европейския съюз.

Източноевропейски страни като Унгария и Полша се противопоставиха на плана на Брюксел, приет през 2015 г. за приемане на 160 хил. сирийски, еритрейски и иракски бежанци от Гърция и Италия.

"Призовавам Полша и Унгария, които не са приели нито един човек... да започнат да го правят веднага", изтъкна европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос.