Технологиите са в центъра на представения в Европейската комисия (ЕК) план за действие с цел предоставяне на по-голям избор и по-добър достъп до финансови услуги за европейските потребители в целия ЕС. Това съобщават от Европейската комисия.

От комисията уточняват, че се има предвид, че новаторските онлайн услуги ще са в основата на напредъка към един по-интегриран пазар на финансови услуги.

Комисията се е ангажирала да създаде по-задълбочен и справедлив единен пазар, включително и чрез цифрови технологии. Относно финансовите услуги това означава да се засили конкуренцията и да се подобри изборът, така че потребителите да могат да се възползват от по-ниски цени и по-добро качество. Това може да стане, независимо дали търсят в чужбина или у дома финансови услуги като банкови сметки, автомобилни застраховки и парични преводи.

От Европейската комисия уточняват, че целта на плана за действие е премахване на националните бариери. В момента едва 7 % от потребителите купуват финансови услуги от други страни от ЕС. От комисията са категорични, че всички потребители трябва да могат свободно да избират от широк набор финансови услуги, които са достъпни в целия съюз. Те трябва да могат да получават най-доброто съотношение между качество и цена. В същото време трябва да са сигурни, че са добре защитени.

Смята се, че разграничаването между местни и чуждестранни доставчици не би следвало да има значение на един истински единен пазар. Доставчиците на финансови услуги трябва също така да могат да се възползват от предимствата на целия пазар на ЕС.

Европейските потребители и дружества трябва да могат да се възползват изцяло от един наистина единен пазар за финансови услуги, заяви заместник-председателят на комисията Валдис Домбровскис. Той отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари.

Валдис Домбровскис допълни, че потребителите трябва да имат достъп до най-добрите продукти, налични в ЕС, а не само в тяхната страна. "Същевременно ние искаме да проучим пълния потенциал на съществуващите технологии. Ако бъде овладян, той може да промени към по-добро финансовата индустрия и достъпа на хората до финансови услуги", допълни зам.-председателят на комисията.