Европейският съвет ще избере днес новия си председател. За поста се съревновават предложеният от Полша Яцек Сариуш-Волски и сънародникът му Доналд Туск, досегашен ръководител на институцията.

Сариуш-Волски бе изключенот ЕНП.

Доналд Туск е председател на Европейския съвет от декември 2014 г. Преди това е бил министър-председател на Полша в продължение на 7 години.

Председателят на Европейския съвет способства за улесняване на сближаването и консенсуса в рамките на Европейския съвет, председателства заседанията му и ръководи работата на тази институция. Той осигурява също външното представителство на ЕС.

Доналд Туск е роден на 22 април 1957 г. в Гданск. Баща му е дърводелец в железниците, а майка му - секретарка в болница. Баща му умира, когато Туск е на 14 години.

През 1976 г. започва да учи история в университета в Гданск, където участва в нелегални дейности против комунистическия режим. В този период сътрудничи също на нелегалните независими профсъюзи и среща бъдещия лидер на "Солидарност" Лех Валенса.

През 1980 г. Доналд Туск учредява независимата студентска асоциация NZS, която е част от движението "Солидарност". Става лидер на "Солидарност" в работата си и журналист в издаван от "Солидарност" вестник.

След обявяването от генерал Ярузелски на военно положение през декември 1981 г. се укрива известно време. След това работи като продавач на хляб, а по-късно, между 1984 и 1989 г., изкарва прехраната си като работник, специализиран в работата на височина с оборудване за катерене.

Същевременно е активист на нелегалното движение "Солидарност". След кратко задържане е освободен, след като генерал Ярузелски обявява амнистия за политическите затворници.

През 1983 г. Доналд Туск основава нелегалното месечно издание "Политически преглед", което защитава идеите на икономическия либерализъм и правилата на либералната демокрация. Около това периодично издание е създадена неформална група за размисъл, подкрепяща Лех Валенса. След падането на комунизма членовете на групата за размисъл, известни като "либералите от Гданск", сформират правителство в резултат на първите свободни президентски избори в Полша.

Едновременно с това те основават първата пробизнес и проевропейска партия в Полша — Либералнодемократичния конгрес — с ръководител Доналд Туск. Доналд Туск отговаря също за отнемането на монопола на бившите комунистически държавни медии и тяхното приватизиране.

През 90-те години Доналд Туск е член на Парламента и заместник-председател на Сената.

В този период публикува и поредица от книги за историята на Гданск, някои от които се превръщат в бестселъри.

През 2001 г. става един от инициаторите на новата центристка партия, наречена "Гражданска платформа", а през 2003 г. и неин ръководител.

През 2007 г., след трудна кампания печели решаваща победа над управляващата дясна партия и става министър-председател. Той остава на тази длъжност седем години, което го прави най-дълго управлявалия министър-председател в демократична Полша и първия преизбран на този пост.

През тези седем години Полша продължава да поддържа икономическия си растеж, като по време на кризата полската икономика бележи ръст от почти 20 %, което е рекорд за Европа.

През 2014 г. Доналд Туск е избран единодушно за председател на Европейския съвет.