За течащите в момента преговори с Великобритания и бъдещето на Европейския съюз News.bg разговаря с евродепутата ни от ЕНП Андрей Ковачев.

Как смятате ще се отрази резултатът от предсрочния вот във Великобритания върху преговорите с ЕС за Брекзит?
Този вот във Великобритания отслабва позициите на Тереза Мей, на министър-председателя и ще затрудни изключително много, това е моето мнение, преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Но всичко е в полето на Великобритания. Какво точно искат - "твърд" Брекзит, някакъв друг вариант, без никакви преговори да излязат от Европейския съюз. Това всичко трябва да реши правителството на Великобритания. То носи огромна отговорност и ясно трябва да се каже - Брекзит не може да бъде печеливша история нито за Великобритания, нито е печеливша за Европейския съюз. Макрон (Еманюел, президентът на Франция - б.р.) преди няколко дни каза, че за Великобритания вратите на Европейския съюза са отворени, остават отворени за Великобритания. Така че всичко е възможно, включително и втори референдум за това дали Великобритания да остане в Европейския съюз, след като завършат преговорите и се види самият резултат от преговорите. Все пак гражданите на Великобритания би трябвало да си кажат и мнението по резултата от тези преговори. Но това е в компетенциите на Великобритания, на правителството на Великобритания, какво ще направи.

В този контекст как ще бъдат гарантирани интересите на българските граждани на Острова и реципрочно на британските в Европейския съюз?
Тук даже нямаме какво да дискутираме. Това е абсолютно задължително и мисля, че и от страна на Великобритания нямаме различия. Заварено положение, хората, които са със законен статут, влезли и останали във Великобритания да учат, работят, да живеят там, те ще останат със същия статут и след евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз. Аз имах възможността само преди няколко дни да обядвам с Найджъл Фараж на една маса, така че имах тази възможност да поговоря с него. Даже и той, знаете, че той е един от най-върлите защитници на това Великобритания да излезе час по-скоро от Европейския съюз, и той каза, че завареното положение е абсолютно ясно, че европейските граждани, които са със законен статут във Великобритания остават със същия законен статут и по-нататък.

Каква трябва да бъде политиката на Европейския съюз към САЩ с оглед на непредсказуемата администрация на Доналд Тръмп?
Мисля, може би малко шеговито ще го кажа, че господата Доналд Тръмп, Ердоган и Путин така дадоха един сериозен тласък на Европейския съюз да вземе своята съдба в собствените си ръце и да инвестира много повече в своята отбрана, в своята сигурност, а това искат и европейските граждани. Ние, Европейският съюз, европейските институции да гарантираме както физическата, така и социалната сигурност на нашите европейски граждани, така че това, което администрацията на господин Тръмп иска да ни каже е "инвестирайте повече пари в отбрана".

Това наистина ние трябва да направим, но за нашата сигурност, затова европейската отбрана да бъде един много силен стълб, европейски на НАТО. Тук не говорим да дублираме НАТО, а говорим да допълваме НАТО и досега, ако наистина не сме обединявали нашия отбранителен капацитет и сме разчитали само на член 5 от Вашингтонския договор в случай на нужда да ни се притекат на помощ, то в момента с всички предизвикателства около нас - Близкият изток, арабският свят, Русия, Тръмп, трябва да инвестираме в този споделен отбранителен капацитет. Ако искате можем да го наречем европейска отбранителна общност, европейски отбранителен съюз или европейска армия. Не разбира се в представата от ХIX век за армия на едно място, а за общо инвестиране в научна и развойна дейност в отбранителния сектор, общо купуване на отбранителна техника, обща тренировка и обучение на нашия състав военноморски, военновъздушен и сухопътен, така че да си помогнем сами, когато в национален мащаб намаляват бюджетите за отбрана и е много трудно да отделим, знаете в българския дебат как да отделим пари за закупуване на самолети, хеликоптери, военноморски съдове, да инвестираме в сухопътните войски. Много по-добре е, ако всички заедно споделим тази отговорност, тази тежест.

Европейската комисия трябва ли да наложи визи за американски граждани?
Да, ние гласувахме и настояхме солидарно, както е записано в нашия регламент, когато една трета страна не уважи желанието ни за реципрочност, то да има тази солидарна възможност Европейската комисия временно да наложи визи за гражданите на тези страни, в конкретния случай за САЩ, защото нека кажем и положителната история за Канада, ситуацията се разреши и най-късно от края на годината всички български граждани ще пътуват без визи за Канада.

Но за САЩ нещата са съвсем различни. Има ясно нежелание от страна, както от администрацията на Доналд Тръмп, така и в Конгреса, в Сената. За тях това все още не е тема, те не го разпознават като приоритет, въпреки че ние от наша страна се очаква, а в делегацията за връзки с Конгреса на Съединените щати на всяка среща постояваме въпроса. Ние сме съюзници в НАТО, имаме общи действия в различни страни по света, например в Афганистан заедно с нашите партньори от Съединените щати. Не може страни в Европейския съюз, които имат безвизов режим за граждани на Съединените щати, от тях да се изискват такива визи. Това е позицията на Европейския парламент.

За съжаление Европейската комисия не желае да изпълни това свое задължение, защото се позовава на икономически загуби, които страните членки биха претърпели, някои от страните членки. Тук нека бъдем съвсем ясни, защото аз съм срещу това да се говори срещу европейските институции като такива и срещу Европейския съюз. Тук става въпрос за отделни държави, които изказват своето мнение против. Това са държави с много туризъм като Испания, Италия, включително и Германия, които смятат, че не е целесъобразно да се въвеждат временно визи за граждани на Съединените щати и смятат, че по пътя на преговорите ние ще можем да решим този въпрос без този инструмент, който от някой е смятан като "ядрено копче" Европейският съюз да въведе временно визи за граждани на Съединените американски щати. Ако обаче администрацията на САЩ пожелае, тя може да подпомогне, даже и по сегашното законодателство на Съединените щати като инструктира своите дипломатически представителства да не произвеждат толкова много откази на визи, на кандидати за визи от България. Това е един пример, който мога да дам. Но пак казвам, че за момента не виждам желание нито от страна на администрацията на Доналд Тръмп, нито от страна на Конгреса на САЩ да промени ситуацията.