Разговорът за Европа е разговор за настоящето и бъдещето преди всичко. Това каза евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючук. Той участва в дискусия на тема "Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо".

Сред европейските ценности, които Кючук изтъкна са - демокрация, върховенство на закона, свобода на медиите, високи демократични стандарти, но това не означава, че в Европа няма проблеми.
По думите му отдавна Европа не е Европа на нациите, отдавна не е Европа на регионите. Тези големи предизвикателства не могат да бъдат решени, ако не обединим усилия, посочи Кючук.

На въпроса защо трябва да се гласува Кючук, който бе и председател на младежкото ДПС коментира, че по принцип трябва да се гласува. "Гласуването ти дава право на мнение", посочи той. По думите му освен това, гласуването дава легитимност на институциите, противното работи за популистите, настоя Кючук. Според него, когато можеш да споделиш къде политиците бъркат, само тогава можеш да имаш истинска демокрация.

"Популизмът може да бъде преборен, ако бъде отнето най-силното оръжие на популистите - страхът", каза още той.

Момчил Неков, който също се включи в дискусията посочи, че до 2025 г. на европейския пазар нуждите ще са както следва - 49% високо квалифицирани, 40% средно квалифицирани и едва 12% ниско квалифицирани кадри.
Той от своя страна постави въпроса какви професии ще са необходими в бъдещето. Сред каузите, зад които българският евродепутат застава е визовата реципрочност между ЕС и САЩ.