Бъдещето на Европа е малко по-светло, отколкото изглеждаше преди месеци. Това заяви Весела Чернева, старши директор програми и директор на ЕСВП-София по време на дискусия за бъдещето на Европа, провела се в представителството на ЕК в София.

Върви една проевропейска вълна в страните членки, посочи Чернева. Според нея неефективно се харчат парите за отбрана.

Ако България иска да участва в дебата за бъдещето на Европа, тя трябва да прояви проактивност, смята ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев. Според него трябва да участваме в дебата по Бялата книга на Европа.

По мнението и на двамата у нас има воля за увеличаване на ресурсите за колективна отбрана.

ЕС е създаден да доставя мир, сподели Аура Сала, съветник по комуникация и информиране на обществеността в Центъра за европейска политическа стратегия. Тя е категорична, че в Европейския съюз България може да се разгърне. Според нея всеки може да се развива, както пожелае, в рамките на общността. Сала призовава да общуваме.

Предстои дебатът за европейската отбрана, а договорите за ЕС дават възможност за колективна отбрана, подчерта тя. Какво бихме направили, ако има реална заплаха, запита Сала. Имаме възможност да работим заедно, не става въпрос за пари, коментира тя.

Що се отнася до колективната отбрана, ние не се конкурираме с НАТО, ние можем да допринесем с добавена стойност към усилията на НАТО, смята Аура Сала.

Илияна Цанова от ЕИБ бе категорична, че предстоят сериозни промени след 2020. Трябва да постигнем повече с по-малко средства, изтъкна тя. Статуквото няма да се запази, според нея. Европейските пари ще се инвестират там, където има добавена стойност.

Според нея с около 20% по-малко ще получаваме от Европа от това, което досега сме имали като ресурс. Кохезионната политика и общата селскостопанска политика ще трябва да се променят, предупреди Илияна Цанова. Според нея се намираме в уникална ситуация да водим дебатите за кохезионната политика и Брекзит по време на нашето ротационно председателство.

Тежък дебат предстои в ЕС за бюджета на общността след Брекзит. Зависи дали ще се говори за твърд Брекзит или мек Брекзит, по думите й. "Тепърва трябва да се види сметката за развода", подчерта Илияна Цанова.

През 2019 Великобритания спира да плаща членската си вноска към ЕС. Европа изключително разчита на агенцията за сигурност и на разузнаването на Великобритания, стана ясно още от думите й. Ще се търси решение за сферата на отбраната и сигурността на общността, както обясни Цанова.

За развитието на нашата икономика, тя е категорична, че трябва да се подобри условията за правене на бизнес у нас.

Иначе има спад на чуждите инвестиции в България, стана ясно от думите на Стамен Янев, директор на БАИ.

Спадът на чуждите инвестиции е през март, когато имаме служебен кабинет. Това не е средата, която чуждестранните инвеститори избират, по думите на Янев.

Като цяло обаче ке отчита инвестиционен интерес към страната ни. Над 13 големи проекта има за първото шестмесечие. Те са на стойност над 200 милиона лева и поне 3 000 работни места се очаква да се разкрият при реализирането им.