Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов заяви пред БНР, че страната ни има реални шансове да приеме Европейската агенция по лекарствата. По думите му шансът това стана е 50:50.

Припомняме, в съобщение на Европейския съвет се посочва, че 19 града кандидатстват за домакини на Европейската агенция по лекарствата, след като Великобритания напусне ЕС. София е един от тези градове.

23 европейски града се борят за двете агенции на ЕС в Лондон

23 европейски града се борят за двете агенции на ЕС в Лондон

София кандидатства за домакин на Европейската агенция по лекарствата

Гетов не коментира въпроса относно предложението агенцията да бъде поместена в "София Тех парк". Според него администрацията на агенцията се нуждае от огромна база с офисна площ.

Според неврохирургът д-р Емануил Найденов дори София да приеме Европейската агенция по лекарствата, това няма да се отрази нито на цените, нито на качеството на лекарствата. По думите му ползите ще са индиректни - "седалището на една такава агенция е съпроводено с много структурообслужващи звена, които в крайна сметка генерират брутен национален продукт".

Според Юлиана Николова от портал "Европа" обаче страната ни няма чак толкова големи шансове в тази надпревара.

По думите ѝ кандидатурата ни не е продиктувана главно от това, че България е една от малкото страни, в които няма седалище на европейски орган, ситуиран в друга държава. В кандидатурата ни обаче нямало реален ангажимент на държавата и на бизнеса в този сектор, което силно намалявало шансовете ни.

МС иска София да приеме Европейската агенция по лекарствата

МС иска София да приеме Европейската агенция по лекарствата

Централата на ЕАЛ в момента е в Лондон, тя трябва да бъде преместена заради Брекзит

Според Николова има страни, които са доста по-ангажирани в тази сфера от България - например Франция.

Френският проект започвал с обръщение на президента Макрон и няколко от министрите. Обръщение имал и кмета на Лил, който обяснявал ангажимента на страната и града към агенцията. Френският проект като обем бил около 100 страни, а българският - 4.

"Така е и с Германия, с Финландия, и с много други държави. В нашите четири страници има едно просто изреждане на критериите", отсече Николова.

Останалите държави имали и информационни сайтове, които набирали обществена подкрепа към каузата - разяснявали ползите и тиражирали клипове.

В заключение Николова обясни значението от приемането на Европейската агенция по лекарствата. "Тя е надзорният орган за лекарствата в ЕС - не само за хуманната, но и за ветеринарната медицина", посочи тя и допълни, че агенцията има функциите да следи за безопасността, ефикасността и качеството на лекарствата. Агенцията координирала и научните изследвания в областта на достиженията на фармацията.

Агенцията привличала и много други чужди инвестиции от фармацевтични гиганти.