23 европейски града кандидатстват да приемат две базирани в Лондон агенции на ЕС, които трябва да бъдат преместени заради Брекзит, обяви съюзът, цитиран от АФП.

Вчера българското правителство обяви, че Министерският съвет е взел решение за издигане на кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

МС иска София да приеме Европейската агенция по лекарствата

МС иска София да приеме Европейската агенция по лекарствата

Централата на ЕАЛ в момента е в Лондон, тя трябва да бъде преместена заради Брекзит

19 града кандидатстват да станат домакини на Европейската агенция по лекарствата, докато 8 искат Европейския банков орган (ЕБО), се казва в съобщение на Европейския съвет.

Двете агенции ще трябва да бъдат преместени в контекста на излизането на Великобритания от ЕС. Бъдещето местоположение ще трябва да бъде решено с общо съгласие от 27-те страни членки, се казва в съобщение на ЕС.

27-те страни членки ще решат през ноември, след като Европейската комисия оцени различните кандидатури.

Крайният срок за подаването на документите изтече в понеделник.

Градовете, които се борят за Европейската агенция по лекарствата, са: Амстердам, Барселона, Лил, Атина, Бон, Братислава, Брюксел, Букурещ, Копенхаген, Дъблин, Хелзинки, Милано, Порто, София, Стокхолм, Малта, Виена, Варшава и Загреб.

Франкфурт е основният кандидат за домакин на Европейския банков орган, следван от Париж, Люксембург, Прага, Брюксел, Дъблин, Виена и Варшава.

Около 900 служители работят в агенцията по лекарствата и 159 в банковия орган.