Правото на отказ от закупената стока да се въведе и в конвенционалната търговия. Това се обсъжда на ниво Европейски парламент, обяви пред журналисти председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той откри приключенско състезание за ученици, което се проведе в Борисовата градина по повод Деня на Европа.

В момента потребителят има право да се откаже от закупената стока в 14-дневен срок. Това обаче не важи в случаите, когато си закупи стоката лично от магазина.

"Често получаваме сигнали, че потребителите биха желали, размишлявайки в първите дни след извършване на покупката, да върнат купеното", коментира Маргаритов.

Дали търговците ще уважат такава претенция, е въпрос на добра практика, смята председателят на КЗП. Той бе категоричен, че ако това стане законодателен факт, европейските потребители ще бъдат едни от най-добре защитените в света. "Тези неща се обсъждат в момента на ниво Европейски парламент", поясни Маргаритов. По тази причина все още няма как да се посочи срок, в който ще стане възможно правото на отказ да се въведе и в конвенционалната търговия.

Шефът на КЗП напомни, че от средата на следващия месец отпадат таксите за роуминг в рамките на ЕС. По думите му, няма необходимост потребителите да преподписват нищо във връзка с отпадане на роуминга.

Според Маргаритов в България е възприето европейското законодателство, което урежда потребителската защита, така че може да се каже, че в последните 10 години нашите потребители се ползват от всички права, които имат останалите европейски грждани.

Такива са например възможностите за отказ при онлайн покупки и рекламация на дефектни стоки. Най-вероятно ще има и промени, свързани с предоставянето на пощенски услуги, защото доставките на онлайн стоки включват тази услуга. "Таксуването ще бъде на разстояние, а не както до момента - в зависимост от териториалното разположение и границите на съответната страна", изтъкна шефът на КЗП.