През последните години социалните предприятия набират все повече популярност. Това се случва, въпреки пречките пред съществуването им. Това обяви по време на изслушване в правната комисия на Европейския парламент българският евродепутат Емил Радев. Той обясни, че социалните предприятия са изцяло нов бизнес модел, който допринася съществено за създаването на повече заетост в Европа.

Радев представи данни на Европейската комисия от 2013 г., според които в ЕС има над 2 млн. социални предприятия. Те дават работа на приблизително 14.5 млн. души. Евродепутатът предположи, че към днешна дата цифрите са още по-големи.

Емил Радев е докладчик в сянка по досието, което предстои комисията да разгледа, съобщават от кабинета му.

Евродепутатът обясни, че социалните предприятия са изправени пред огромни предизвикателства. Сред тях са разпознаваемост, липса или недостиг на финансови средства, както и неясна и разпокъсана правна рамка. Емил Радев обърна внимание, че в някои държави членки липсва каквато и да е правна уредба или дори дефиниция относно съществуването им. Затова той смята, че е изключително важно възможно най-скоро да се внесе яснота в правния мир относно юридическата същност на социалните предприятия. Това ще улесни развитието им в бъдеще, подчерта евродепутатът.

Емил Радев смята, че какво да бъде законодателството по отношение на уредбата на този тип предприятия е един от основните въпроси, който трябва да се реши. По думите му тепърва ще се работи по досието и трябва да се намери най-правилният подход за регулация на социалните предприятия, чрез който да се постигнат желаните резултати.

Моделът на частична хармонизация бе изтъкнат в представеното проучване. По този начин ще бъдат уредени на европейско ниво най-съществените елементи от тяхната идентичност. Всички останали въпроси по регулацията им ще бъдат оставени на отделните държави членки.