Не трябва да ограничаваме ЕС с това колко пари получихме за фондовете. Не може да редуцираме нашето членство само до средствата, които сме получили.

С тези думи евродепутатът от Групата на ЕНП Андрей Ковачев се обърна към участниците в дискусия на тема "Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо". Той обърна внимание на привлекателността на ЕС и ценностите, с които той става толкова привлекателен за населението от Северна Африка, а и от цял свят, а именно демокрация, свобода, социалната държава, която също е важен аспект и важен елемент.

По думите му негативната страна е свързана с контролните функции на ЕС, гарантиращи сигурността на европейските граждани. Той насочи вниманието към явления като национализъм, популизъм, екстремизъм, радикализъм.

Андрей Ковачев постави като проблем факта, че сегментът между 18-25 годишните не гласува на евроизбори. Според него е важно да се разбере защо младите хора не гласуват. На въпроса защо трябва да се гласува, Ковачев припомни, че историята ни учи, че на нашия континент в последните 2000 години на всеки 30-40 години е имало война.

По думите му това са ужаси, които просветените и цивилизовани народи, не искат да се повтаря. По думите му именно затова възниква ЕС - да обединим нашите икономики.
"Много е по-добре да изпратим евродепутати да се бият за нашите интереси, отколкото да изпращаме войници да се бият по бойното поле. Другото е ужасно - смърт, трагедии, които никога не бихме искали да има на нашия континент", коментира още той.