"България има потенциал да се превърне в регионален лидер на Балканите, когато говорим за цифровизация." Това заяви пред Нова Телевизия еврокомисарят Мария Габриел.

Според Габриел социалните мрежи днес оказват невероятно влияние за формиране на общественото мнение и затова е важно да говорим за първоизточниците на информация, за фактите.
Тя обяви, че скоро започва обществена консултация, с която да се изяснят аспектите на феномена фалшиви новини, така че на европейско ниво да има конкретен инструментариум.
Като червена линия Габриел определи правото на гражданите за достъп до информация и правото им на информиран избор. По думите й демокрацията е право на информиран избор.

По отношение на киберсигурността Габриел посочи, че е представен пакет от законодателни мерки. На европейско ниво 80% от фирмите споделят, че са били обект на кибератаки.

Друга важна за еврокомисаря тема е свободно движение на неличните данни и развитието на икономика на данните, която ако бъде разгърната до четири години може да съставлява 4% от БВП. 

Относно скандала със сексуалния тормоз на жените в Европейския парламент - тема, по която еврокомисарят Мария Габриел работи от години, Габриел посочи, че 33% от жените в ЕС са били обект на насилие, включително и сексуално.
"Този скандал не е причина, той е следствие на клишетата и предразсъдъците", посочи тя и изтъкна, че правата на жените са права на човека. "Важен инструмент, с който разполагаме е Истанбулската конвенция, която страната ни трябва да ратифицира."

На въпрос за свиканата Изпълнителната комисия от ГЕРБ, Габриел се въздържа от коментар. Тя подчерта, че българското председателство е уникален шанс за страната ни. Габриел заяви и че остават по-малко от два месеца и затова е необходимо обединение и загърбване на малките интереси.