Необходими са ефективни и бързи процедури по връщането на мигранти. За това настоява българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, съобщават от ГЕРБ.

Той иска на този въпрос да се обърне особено внимание на европейско ниво. Става въпрос за мигрантите, които не отговарят на критериите за получаване на международна закрила.

Евродепутатът отправи настояването си по време на дискусия в комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент относно политиката на връщане на мигранти. Според него въпреки практическите затруднения по прилагане на процедурите, системата за убежище може да оцелее и сигурността на гражданите да се подобри само чрез връщането на онези, които нямат право да останат на европейска територия. Това е важно, особено в контекста на терористичните атаки в Стокхолм и Берлин.

Според Емил Радев колкото по-малко нередовни мигранти без право на закрила навлизат на европейска територия, толкова по-малко операции по връщане ще има. Той изтъкна важната роля на страната ни за опазването на сигурността и предотвратяване на нелегалното навлизане на мигранти.

Радев призова за повече солидарност, включително чрез финансиране и предоставяне на необходимия брой експерти, за да се опази външната европейска граница с Турция.

С изказването си евродепутатът ни продължава тезата си, че правенето на разлика между икономическите мигранти и търсещите закрила, е изключително важно за успешна европейска политика за убежище. Преди време той изтъкна, че ако на търсещите закрила може да се предостави убежище, то Европейският съюз няма никакви задължения към икономическите мигранти.

Емил Радев призова ЕС да договори и подпише още споразумения за реадмисия, с които бързо да бъдат връщани нередовните мигранти. Той намира за нужно да се засили сътрудничеството с държавите на произход и транзит, за да се разбиват мрежите за трафик на хора, с които хиляди достигат Европа.

Радев смята също, че с помощта на европейската външна политика и финансови инструменти трябва да бъдат засилени икономическите връзки. Според него трябва да се предоставя повече помощ за създаване на дългосрочна перспектива за икономически растеж и работни места в по-бедните държави от Африка и Близкия изток.