Защитата на българската позиция по въпросите на миграцията отново обедини българските евродепутати в Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ), Филиз Хюсменова (АЛДЕ-ДПС) и Мария Габриел (ЕНП-ГЕРБ). Това съобщават от кабинетите им.

Тримата наши евродепутати са внесли предложения за изменения към предложението на Европейската комисия за създаване на рамка на Съюза за презаселване. Промените са в интерес на нашата страна.

Комисията цели с предложението си да се създаде рамка за презаселване. Въз основа на нея всяка година на територията на държавите-членки да се презаселват определен брой граждани на трети държави или лица без гражданство.

Радев, Хюсменова и Габриел настояват държавите членки да участват на доброволен принцип. Това означава нито една държава членка да не се задължава да презаселва граждани на трети страни или лица без гражданство.

Те смятат, че по този начин държавите членки ще има възможност сами да определят дали да приемат кандидати за международна закрила посредством инструмента за презаселване. Това ще става въз основа на собствените им възможности.

Евродепутатите ни предлагат също изменение, с което да се гарантира, че икономическите мигранти няма да се презаселват на територията на Европейския съюз.

Възможност за европейска закрила ще има единствено за бягащите поради основателни опасения за преследване или тежки посегателства. Те обаче ще получават закрила само след предварително одобрение от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

С предложенията си евродепутатите премахват възможността вътрешноразселените лица да бъдат включени в рамката за презаселване. Това са хора, бягащи от определен район в своята държава, но все още могат да получат закрила от нея.

С това изменение се цели Европейският съюз да не изземва функциите на третите държави за закрила на техните граждани, което би се превърнало в притегателна сила за миграция към ЕС.

Българските евродепутати се обединиха също около идеята, че на всички лица в процедура по заселване трябва да се снемат пръстовите отпечатъци. Те трябва да се въведат в европейската информационна система за обмен на пръстови отпечатъци на кандидати за убежище - Евродак. По този начин ще може да се проверява кои точно са кандидатите за презаселване, дали вече не са били кандидати за убежище в ЕС, както и дали са били връщани в държавата им на произход.

Емил Радев, Филиз Хюсменова и Мария Габриел внесоха и изменение, с което ясно заявяват, че европейското законодателство не създава субективно право на презаселване. Това означава, че не може гражданин на трета държава или лице без гражданство да очаква, че трябва задължително да бъде презаселен на европейска територия.

Представителите ни настояват на европейска територия да не се презаселват хора, за които има основания да се смята, че са участвали в терористични дейности в ЕС или в трета държава. По този начин ще се гарантира сигурността на европейските граждани като се намалява възможността терористи да използват бежанските потоци към Европа.