Новата европейска директива за авторските права ще хармонизира законодателставата на страните-членки на ЕС, за да може успешно да работи единният дигитален пазар. Това заяви докладчикът на Европейския парламент по предложението за директивата Тереза Комодини на кръгла маса, организирана от евродепутата Емил Радев и Научноизследователския институт при Икономическия университет във Варна.

До средата на годината трябва да приключи работата по изработването на директивата. След това следва да се проведат дебатите по директивата и тя да бъде приета, посочи Комодини.

По думите на Комодини проектът на директивата предвижда някои изключения от общите правила за авторските права, които ще са най-вече в сферата на образованието - трансгранично и дигитално. Друго изключение се предвижда относно извличането на данни и текст, понеже тези процеси са трансгранични, обяви докладчикът на ЕК.

На кръглата маса беше засегнат и въпроса за торент сайтовете. Според Комодини този въпрос касае по-скоро правоприлагането. Тя посочи, че в тази посока също се работи за хармонизиране на законодателството и че Комисията е обещала до няколко месеца да представи нова директива по въпроса. Новите правила предвиждали да се намери вариант съдържанието да се получава по легален начин, вместо да се пиратства.

"Модерните технологии наложиха много промени, което изисква обновяване на регламента за авторските права в цифровото пространство", сподели Емил Радев. Според него директивата трябва да защитава интересите на всички страни - творци, издатели, продуценти, интернет-платформи и потребители.

Радев уточни, че не трябва да се предвиждат рестрикции - потребителският пазар не трябва да се ограничава. Той наблегна, че когато става въпрос за наука и библиотеки, те трябва да са максимално освободени.

Евродепутатът заключи, че стремежът на Европейския парламент е да се създадат лесни механизми, които да не натоварват с допълнителна административна и финансова тежест събирането на таксите. С новата регулация ще се търси баланса между интересите на потребителите и творците, допълни той.