Европейският фонд за стратегически инвестиции (EФСИ), който е в основата на Плана "Юнкер", разширява допустимите за финансиране сфери.

В новите сфери на финансиране вече могат да бъдат включвани и проекти, развиващи устойчиво селско стопанство, рибарство, аквакултури, други сектори на биоикономиката, както и социални услуги.

Това стана ясно от обяви зам.-директорът на ЕФСИ г-жа Илияна Цанова, която е специален гост на Общото събрание на Европейската асоциация на публичните банки. Събранието се провежда на 6 и 7 юни в София, като домакин на събитието е Българска банка за развитие.

Европейската комисия е предвидила и други технически подобрения в EФСИ, включително удължаване на срока на програмата до 31 декември 2020 г. и увеличаване на гаранционния фонд с 12,5 млрд. евро. Така капиталът на фонда ще достигне 33,5 млрд. евро, което следва да мобилизира частни и публични инвестиции в размер на 500 млрд. евро за периода до 2020 г.

Към момента инвестициите, подкрепени от фонда, са в размер на 194 млрд. евро. Инвестират секторите "Малки предприятия", "Енергетика", "Научни изследвания, развитие и иновации", "Дигитални компании", "Транспорт" и "Социална инфраструктура".

Най-активни бенефициенти на фонда са Франция, Италия и Испания.

У нас Българска банка за развитие е един от основните партньори на Европейската инвестиционна банка по Плана "Юнкер". В края на миналата година българската финансова институция получи от ЕИБ 150 млн. евро за финансиране на иновативни проекти на малки и средни компании и такива в райони с висока безработица.