Eвропейската сметна палата предвижда да провери дали Европейската комисия и държавите членки работят за постигане на целите на стратегия Европа 2020 относно широколентовия достъп до интернет.

Програмата от 2010 г. в областта на цифровите технологии за Европа предвижда осигуряване на основен широколентов достъп до интернет за всички европейци до 2013 г., скоростно широколентово покритие до 2020 г. за всички европейски граждани, както и високоскоростни широколентови връзки до 2020 г. за над 50 % от домакинствата.

Въпреки че от 2011 г. досега широколентовият достъп в ЕС се е подобрил, Комисията посочва, че стационарното широколентово покритие и абонаментите значително варират в различните държави членки, както и между градските и селските райони.

В проучвания от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка се изчислява, че за постигане на целите от стратегия Европа 2020 относно широколентовия достъп ще са необходими близо 270 млрд. евро.

"Финансирането на инфраструктурата за широколентов достъп в ЕС е в размер на над 11 млрд. евро за текущия програмен период. Тези средства допълват инвестициите на частните оператори и публичното финансиране от държавите членки", отбелязва Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата, отговарящ за изготвянето на доклада.

"Европейската сметна палата предвижда да провери, наред с другото, дали съществува риск финансирането да не се използва по подходящ начин за постигане на целите на стратегия Европа 2020 относно широколентовия достъп до интернет", допълва Иванова.

Одиторите ще проверят дали държавите членки са разработили и въвели подходящи стратегии за постигане на определените от Комисията цели в областта на широколентовия достъп, както и доколко е вероятно постигането на тези цели. Те ще разгледат също така до каква степен Комисията е подкрепила и наблюдавала държавите членки при постигането на целите в областта на широколентовия достъп до интернет.

Одиторите ще посетят проекти в пет държави членки — Ирландия, Германия, Унгария, Полша и Италия. Очаква се докладът от извършения одит да бъде публикуван през пролетта на 2018 г.

Инвестирането в широколентова инфраструктура и наличието на широколентов достъп допринасят положително за заетостта и икономическия растеж, и насърчават социалното приобщаване. По-високите скорости на изтегляне и качване на информация може да бъдат необходими за иновационните услуги и приложения, като например интелигентни електрически вериги, компютърни услуги "в облак" в реално време и интензивни услуги за електронно здравеопазване. Увеличение с 10 % на широколентовите връзки в дадена страна може да доведе до 1 % увеличение на БВП на глава от населението.

Регулаторните реформи от 2002 г. и 2009 г. са довели до по-хармонизирани правила в ЕС за преодоляване на проблемите, свързани със сближаването на технологиите, за завършване на единния пазар и за защита на правата на потребителите. Икономическите оператори обаче все още са изправени пред редица предизвикателства, породени от развитието на пазара и потребителското търсене.