Българският евродепутат Петър Курумбашев и председателят на Парламентарната група на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела изпратиха съвместно писмо до лидера на Групата на ЕНП Манфред Вебер за, във връзка със скандала с нацисткия поздрав.

В писмото се припомня, че наскоро подалият оставка заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев и бившият вече директор на Дирекция "Социална политика" към Министерство на отбраната Иво Антонов са публикували във Фейсбук снимки, на които изпълняват нацистки поздрав.

"Реакцията на лидера на коалиция "Обединени патриоти" и понастоящем вицепремиер на България по отношение на тези снимки беше също толкова шокираща. Помолен за коментар от български вестник, той каза: "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там...", пишат Курумбашев и Питела, визирайки лидера на ОП Валери Симеонов.

Двамата питат лидера на ЕНП Манфред Вебер дали той смята, че за политически лидер - коалиционен партньор на семейството на ЕНП - са адекватни подобни коментари", се казва в писмото, изпратено до Вебер заедно с въпросните две снимки.

"Бих искал да припомня, че ПП ГЕРБ, респективно и г-н Бойко Борисов, член на същото политическо семейство, на което сте и Вие, управлява България заедно с хора като г-н Симеонов, г-н Тенев и г-н Антонов".

"Като се има предвид, че Европейският парламент изрази позицията си по резолюцията, касаеща борбата с антисемитизма, смятате ли, че демонстрираното поведение е приемливо за вицепремиер на държава-членка, която е част от Европейския съюз от десет години насам", питат двамата евродепутати.

Писмото бе изпратено в четвъртък, 1 юни - в деня, в който Парламентът гласува резолюция по повод на зачестяващите прояви на антисемитизъм в ЕС.