Има реален риск за ловния туризъм у нас, сигнализира евродепутатът Момчил Неков, който е и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. Според него в България риск има и за отглеждането на Източнобалканската свиня

Причината за риска е, че африканската чума по свинете продължава да се разраства. Според Неков в Украйна, Беларус, Полша, а вече и в Молдова болестта силно се разпространява. Ако в Румъния не бъдат взети мерки, болестта ще навлезе и в България, посочи той.

Неков призова ЕК да предвиди в бюджета си за 2018 допълнителни средства за превантивни действия срещу разпространението на африканската чума по свинете. Евродепутатите от Румъния и Унгария подкрепиха неговото предложение.

Болестта засяга основно популациите от диви свине, но заплахата е сериозна и за домашните свине. "Загубите за ловния сектор, както и за отглеждането на полудивите породи като Източнобалканската свиня у нас могат да бъдат много сериозни, за това са необходими превантивни действия на възможно най-ранен етап", категоричен е евродепутатът.

Припомняме, през 2015 година Европейската комисия прие стратегия за борба с Африканската чума по свинете, която съдържа препоръки за намаляване разпространението на болестта. Държавите членки обаче са тези, които трябва да предприемат мерки за справяне с болестта.

Според Неков дивите прасета са предпочитаните животни за ловен туризъм и ако не се вземат мерки целият сектор у нас, който носи милиони левове печалба, ще пострада много сериозно.

През 2016 година ловният туризъм носи приходи от над 6 милиона лева. За сравнение - през 2014 г. приходите са били 4,1 милиона лева. Според Неков секторът показва стабилен ръст, а България се превръща в една от предпочитаните дестинации за ловен туризъм в Европа. Миналата година по линия на организирания ловен туризъм у нас са ловували 4 690 ловци, като около 40% от тях са чужденци основно от Германия, Италия, Испания и Франция.

Темата за Африканската чума по свинете ще бъде обсъждана на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел утре, 11 май. Това става по предложение на Полша, която е имала няколко случая на заразени животни. Засегнати са също така Литва, Латвия и Естония.