Проучване на ЕК установява, че цените на пощенските оператори за доставка на малка пратка в друга държава членка често са до пет пъти по-високи от националните цени, без да е ясна връзка с действителните разходи. Следва предложение за промени в регламента за трансграничната доставка на колети, изготвен и с участието на българския евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

По думите й с промените цените на колетите в ЕС ще бъдат по-ниски с ново европейско законодателство. Докладът вече е гласуван в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите към Европарламента.

Според Ева Майдел високите разходи на доставка са основната пречка пред потребителите и малките предприятия при купуването или съответно продаването на стоки в целия ЕС. С поправките по текста се цели да се стимулира конкуренцията в сектора, което от своя страна ще доведе до намаляване на цените и повече прозрачност при формирането им.

Българският евродепутат работи за преодоляването на бариерите пред малките и средни предприятия така, че българските компании да могат да се възползват от възможностите, които предлага вътрешния пазар на Европейския съюз и неговите петстотин милиона потребители.

Майдел особено настоява върху улесняването на електронната търговията чрез въвеждането на необходимата регулаторна рамка, с която да се избегнат злоупотреби и да се повиши доверието на потребителите.

След няколко месеца се очаква и крайният резултат от преговорите между Европарламента и Съвета на ЕС по регламента за преодоляване на необоснованото блокиране на географски принцип и други форми на дискриминация въз основа на националност или местожителство, който бе предложен в пакет заедно с регламента за пратките.

"Очаквам Съвета и ЕП да съумеят да стигнат до компромис и да гарантираме че потребителите, които искат да купуват продукти и услуги в друга страна от ЕС, независимо дали онлайн, или физически, не са дискриминирани по отношение на достъпа до цени, разпродажби или условия на плащане.", заяви Ева Майдел.