Сега е моментът Европейският съюз да начертае бъдещето си. Това заяви евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк по повод 9 май - Ден на Европа, съобщават от ДПС.

По думите му именно в ден като днешния е най-удачният момент да си припомним, че нашият континент се намира в най-продължителния период на мир в историята си. Кючюк е категоричен, че това не трябва да се приема като даденост.

"Напротив, това е един от най-големите успехи и оттук насетне трябва да намерим най-добрата формула, по която да градим съвместното си бъдеще - в дух на партньорство, уважение и зачитане на човешките права", подчерта евродепутатът.

По мнението му евроатлантическият образ на България е компрометиран от участието на националисти в управлението.

По повод Деня на Европа той реализира мащабна информационна кампания. От информационните офиси на Кючюк, с участието на членове на Младежко ДПС в София, Видин, Велико Търново, Свищов, Шумен, Русе, Ловеч и Бургас бяха раздадени информационни материали. По време на кампанията младежите информираха гражданите за значението и ползите от една Обединена Европа. Те ги приканиха и в активна гражданска позиция към обществените процеси, които текат в България и в Европа. По този начин бе отбелязан днешният празник, отбелязват още от ДПС.

Илхан Кючюк коментира и темата за популистката вълна в Европа. Той направи коментара си в контекста на победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция. Евродепутатът смята, че политиката на празните обещания и нереалистичните мечти е обречена на провал.

По думите му популизмът е язвата на съвременните демократични общества и срещу него трябва да се борим ежедневно. Илхан Кючюк намира за обнадеждаващ факта, че във водещи европейски държави популистите не са успели да спечелят изборите. Техните резултати обаче ни задължават да се научим да комуникираме по-добре с гражданите. Евродепутатът подчерта, че живеем в ера на информационен бум и за всеки един от нас става все по-трудно да филтрира подобаващата информация, а това много лесно кара хората да залитат в крайности.