Служебният кабинет да внесе кандидатурата ни за Еврозоната. Това предложение направи служебният външен министър Ради Найденов по време на дискусия за ЕС, организирана съвместно с информационно бюро на Европейския парламент в София.

Българското председателство ще бъде във фокуса на общественото внимание тази и през следващата година, коментира дипломатът. Той подчерта, че сме част от най-големия пазар, а спазването на европейските правила увеличили инвестициите. Европа е част от нашето ежедневие, подчерта първият ни дипломат.
ЕС преди 10 години, когато България се присъедини не беше такъв, какъвто е сега, по мнението на министър Найденов.

По думите му страната ни ясно осъзнава предизвикателствата пред ЕС и отговорностите на председателството. Брекзит е предизвикателство, отчете първият ни дипломат. Нашето председателство щяло да съвпадне с най-активните преговори за излизането на Великобритания от ЕС след референдума. Не трябва да се забравят досегашните постижения, според Ради Найденов.

Въпреки че разширяването не е приоритет на общността, ние на председателството ще акцентираме на присъединяването на Западните Балкани. То било възможност да се представим като динамично развиваща се страна. Нуждаем се от по-добра Европа, категоричен бе външният министър. Да бъдем по-активни в Европа, настоя още той.

Найденов поиска да обявим кандидатурата си за Еврозоната. Иновативна била идеята да се направи това не от редовно правителство, по думите му. Нямало пречка тази стъпка да се предприеме и от служебен кабинет. За пример той даде служебният кабинет на Стефан Софиянски, който внесъл кандидатура ни за НАТО.

Българският евродепутат в групата на социалистите и демократите Георги Пирински подчерта, че ЕС е в криза. Най-драстичното проявление безспорно е Брекзит, каза той.

Великобритания е втората икономика в ЕС с 18% БВП в обединена Европа и с 15% от населението на общността. Тя е ядрена сила, а също така и държава с право на вето в съвета за сигурност в ООН, както стана ясно от думите му. Социална Европа, така социалистите в ЕП виждат решаване на кризата в Европа. От 18,8 до 15,3% спада промишленото производство в последните години. Индустриалците настояват за екшън план в тази посока.

За кохезионната политика Пирински е на мнение, че това е фундаментална политика. Има нужда от териториално, социално и икономическо сближаване във всички региони на Европа, убеден е евродепутатът. Социалистите настояват за социална пазарна икономика и екология. По-добра Европа означава социална Европа, категоричен бе той.