Подписаха Споразумението за либерализиране на визовия режим на ЕС с Украйна. Това стана на тържествена церемония в сградата на Европейския парламент в Брюксел.
С този акт се слага финал на дългия процес, успешно завършен от докладчика по въпроса Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата, съобщиха от ЕП.

Регламентът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. 20 дни по-късно украинците с биометрични паспорти вече няма да имат нужда от визи, ако искат да посетят страни от ЕС за бизнес, туризъм или семейни цели за срок до 90 дни в рамките на период от 180 дни.

Споразумението ще се прилага за Европейския съюз (с изключение на Ирландия и Обединеното кралство) и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. С реформирания механизъм за суспендиране на визи, ЕС разполага с нужните инструменти за действие в случай на възникване на извънредни ситуации.

"Днешният ден е силно послание към гражданите - и украинските, и европейските. Когато говорим за либерализиране на визов режим, не трябва да забравяме, че става дума за свободите на гражданите и техния живот. Всъщност премахването на визите е забележителен инструмент, който позволява по-тесни контакти между хората, задълбочаване на културния обмен, насърчаване на туризма и на предприемачеството", коментира Мария Габриел.

Според нея процесът за либерализиране на визовия режим беше ефективен инструмент за реализиране на реформите в Украйна в областта на сигурността, правосъдието и основните свободи.
Украйна е приоритетна страна партньор на ЕС в рамките на Европейската политика за съседство. Либерализирането на визовия режим е още една стъпка в подкрепа на общата политика за по-безопасно, стабилно и проспериращо Източно съседство в интерес на сигурността на гражданите, каза Мария Габриел.